Info

Mladi nisu informirani o Evropskom parlamentu

Mladi u BiH nisu dovoljno informirani o radu Evropskog parlamenta
Mladi u BiH nisu dovoljno informirani o radu Evropskog parlamenta
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi nisu informirani o Evropskom parlamentu- Predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku Regionalnog foruma u Sarajevu 2016 Zaim Redžepović kazao je da je Regionalni forum fantastična prilika za srednjoškolce i studente da iskuse kako to izgleda biti u Evropskom parlamentu te da nauče kako on funkcionira, kao i prilika da se bolje upoznaju s politikom vlastite države i međunarodnim politikama.

To je izjavio povodom ovog dvodnevnog događaja koji je počeo s u Sarajevu, a na kojem učestvuju učenici iz različitih srednjih škola od 16 do 19 godina.egionalni forum Evropskog parlamenta, čiji je organizator Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini, baziran je na simulaciji Evropskog parlamenta, gdje će učenici, između ostalog, imati priliku da steknu dodatna iskustva i vještine o debati i retorici.

Održavanje Regionalnog foruma predviđeno je za četiri grada u kojima Evropski parlament mladih djeluje, i to u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Redžepović je napomenuo da je Evropski parlament mladih organizacija koja je dosta poznata širom Evropske unije (EU), ali da se u BiH tek nedavno pojavila te da je ovo drugi put da se organizira ovakav događaj.

Kako je rekao, delegati dolaze iz zemalja širom EU, upoznaju se, druže i imaju priliku da putuju u druge države na sesije.

“Ovo je odlična mogućnost za sve koji vole da putuju, upoznaju nove ljude, kao i mogućnost da se obrazuju o temi Evropskog parlamenta i nekih generalnih politika”, istakao je.

Predsjednica Regionalnog foruma u Sarajevu 2016 Teuta Bicaj kazala je da je forum koncipiran na temama koje se tiču BiH te da je ove godine, osim pet postojećih komiteta Foruma, uveden jedan novi – Komitet za energiju, razvoj i istraživanje.

Napomenula je da je kultura jedna od najbitnijih tema o kojoj će delegati razgovarati na ovogodišnjem Forumu.

Pojasnila je da na Forumu učestvuje 60 delegata iz Sarajeva te da je odziv vrlo sličan i u ostalim gradovima, kao i da će 10 najboljih delegata sa svakog Regionalnog foruma direktno učestvovati u nacionalnoj sesiji.

Bicaj je mišljenja da mladi u BiH nisu dovoljno informirani o radu Evropskog parlamenta te da to predstavlja problem, s obzirom na to da je BiH već predala aplikaciju za ulazak u EU.

Stoga su, napomenula je, ove godine uveli i temu mehanizma koordinacije, koji je predstavljao ogroman problem posljedih nekoliko mjeseci. Dodala je da će, inače, ove godine delegati imati dosta tema u vezi s priključenjem BiH Evropskoj uniji.

Zaključila je da su ovim uradili veliki dio posla u pogledu informiranja mladih o Evropskom parlamentu i EU.

Evropski parlament mladih u BiH (EYPBiH) osnovan je 2013. godine kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaknuti razmišljanje o aktuelnim socijalnim i kulturnim problemima, kao i promocija demokratskih vrijednosti i uticaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode, piše Informativa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno