Zenica

Mladi kreativci dobili svoj prostor u Centru za mlade Zenica

Mladi kreativci dobili svoj prostor u Centru za mlade Zenica – Udruženje ReActiv osnovano je 2012. godine, te je do sada realizovalo niz projekata. Fokus rada ovog udruženja su mladi ljudi, a povod našeg razgovora je još jedan projekat koji su realizovali. Mevludin Purić, programski koordinator omladinskog Udruženja ReActiv kaže kako je rad ove organizacije postao prepoznatljiv u lokalnoj zajednici, a sve zahvaljujući aktivnostima koje realizuju.

“Realizovali smo niz aktivnosti u našem gradu, među posljednjima i aktivnosti gdje smo analizirali strategiju lokalnog razvoja grada Zenice, organizovali smo uvođenje jedne godišnje karte za srednjoškolce i niz drugih aktivnosti iz oblasti neformalnog obrazovanja. Prepoznati smo u lokalnoj zajednici kao omladinsko udruženje koje kreira aktivnosti za mlade ljude.”

ReActiv je 2018. godine potpisao sporazum sa gradskom upravom koja je Centar za mlade dala na upravljanje ovoj organizaciji. Tada organizacija počinje sa prikupljanjem sredstava za renoviranje i uređenje prostorija zgrade. Gradska uprava je sa svojim partnerima uspjela renovirati fasadu i stolariju. Naš sagovornik kaže da posjetioce Centra za mlade očekuje veliki broj aktivnosti.

“Ono o čemu smo u ReActivu razmišljali je kako da privučemo mlade ljude u Centar jer šta je Centar za mlade ako nemamo mladih unutar zgrade. Tako smo zajedno sa našim partnerima kroz BHRI program, koji se realizuje uz podršku Međunarodne organizacije za migracije i USAID-a, krenuli u projekat Zenica Youth is Buzzing, u okviru kojeg planiramo u narednom periodu organizirati nekih pedesetak aktivnosti, među kojima su edukativne radionice, čitaonice engleskog i njemačkog jezika, radionica pisanja CV-a, zatim zabavne aktivnosti kao što su veče društvenih igara, kvizovi i izazovi. Također, shvatili smo da u Zenici nema nijedna osoba koja se bavi stand-up komedijom, pa smo planirali ciklus radionica o stand-up-u, gdje će mladi zajedno sa profesionalnim glumcima pripremiti svoj prvi stand-up show i izvesti ga u prostorijama Centra, a poslije i u pabovima u Zenici. Cilj svih aktivnosti je da privučemo mlade. Sve aktivnosti su naravno besplatne i bit će najavljivane na društvenim mrežama Udruženja ReActiv i Centra za mlade Zenica.”

https://www.facebook.com/CentarZaMladeZenica/posts/201070868116812

Jedna od posljednjih aktivnosti koja je realizovana u Centru za mlade je poetsko veče, na kojem su nastupili afirmisani i neafirmisani pjesnici i pjesnikinje.

To je organizovala neformalna grupa mladih, koji došli na ideju da urade jedan projekat iz oblasti kulture i trebao im je prostor. Mi smo svakako ispred ReActiva ustupili prostor toj grupi mladih, koji su organizovali jedan odličan event. Na večeri poezije je bilo blizu 50 ljudi ovdje u Centru, gdje su mogli da se čuju stihovi mladih Zeničana koji se bave poezijom. Ovu priliku želim da iskoristim da poručim mladim ljudima koji imaju ideju za neku aktivnost, a nemaju prostor gdje da je realizuju, da su vrata Centra za sve njih otvorena. Mi ćemo podržati sve one koji žele da mladi na jedan kvalitetan način provedu svoje slobodno vrijeme.

Mevludin Purić smatra da je moguće probuditi i motivisati mlade ljude, samo je potrebno pronaći pravi način i adekvatan komunikacijski kanal.

Treba kreirati aktivnosti koje su mladima interesantne i na koje će mladi dolaziti. Ono što nam je drago jest da, iako nismo počeli da radimo u punom kapacitetu, u posljednjih mjesec dana imamo mnogo aktivnosti i mnogo neformalnih grupa koje se prijavljuju i da učestvuju na našim aktivnostima i da sami kreiraju i realiziraju aktivnosti ovdje u Centru. Nadamo se i vjerujemo da će centar u narednom periodu postati prepoznatljivo mjesto koje okuplja mlade ljude u Zenici.

Vrata Centra otvorena su za sve mlade kreativce i ljude koji žele realizovati svoje ideje ili provesti vrijeme na kvalitetan i kreativan način. Sve dodatne informacije možete naći na Facebook stranici Centra za mlade Zenica.

Autor: bhrt.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem