Ostali sportovi

Mlađi juniori i juniorke AK Zenica najuspješniji na državnom prvenstvu u Tuzli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Atletski klub Zenica, sa ukupno 15 osvojenih medalja, bio je najuspješniji tim na državnom prvenstvu za mlađe juniore i juniorke, koje je proteklog vikenda održano u Tuzli.

Zeničke su atletske nade osvojile sedam zlatnih te pet srebrenih i tri bronzane medalje, što je svjedočanstvo dobrog rada te i nagovještaj vrlo skorog potpunog povratka AK Zenica u sami vrh bh. atletike, kojoj su nakon rata podarili velikane i rekordere poput Elvira Krehmića, Hamze Alića, Amela Tuke, Mesuda Pezera, Dejana Mileusnića…

Preporod u radu s mlađim uzrastima desio nakon što je na čelo kluba došao Hamza Alić, koji je danas, osim što obavlja ulogu predsjednika kluba, trener nekim od najperspektivnijih članova tog kluba – bacača kugle Enhara Mahmića i bacača diska Zima Duvnjaka i svoga sina Davuda Alića te bacačice kugle i diska Merjeme Baručija.

Trener bacača kugle Almina Talića je Mehmed Skender, a osim Alića i Skendera, treneri zeničkih nada još su i Elvir Krehmić, Aziz Kevelj i Miroslav Ubiparip, dok Paša Smajlović (bivša Šehić), također nekada uspješna takmičarka tog kluba, vodi Školu atletike AK Zenica te vodi edukaciju za atletske sudije.

– Svi smo prezadovoljni nastupom naših mlađih juniora i juniorki, ali uspjeh je došao kao rezultat velikog i stručnog rada. Petnaest medalja i sedam državnih prvaka, svakako je veliki uspjeh i poticaj za dalje, kako nama trenerima, tako i samim takmičarima koji vrijedno rade – kazao je Alić.

On ističe kako će bacači kugle Enhar Mahmić i Almin Talić predstavljati Bosnu i Hercegovinu na narednom Evropskom prvenstvu za mlađe juniore, koje će se od 18. do 21. jula održati u Slovačkoj, dok 16-godišnja Merjema Baručija, koja također ima ispunjenu normu za ovo takmičenje, neće moći nastupiti jer se takmiči u kategoriji djevojčica te nema godine starosti za nastup na EP-u u uzrastu mlađih juniorki.

– Baručija od ranije ima dužinu od 14.59 metara, što je najbolji rezultat u historiji BiH za djevojčice. Norma za nastup na EP-u za mlađe juniorke iznosila je 14.30 metara – napominje Alić.

Zlatne medalje za AK Zenica na ovogodišnjem Državnom prvenstvu za mlađe juniore u Tuzli osvojili su Zaim Duvnjak u disku (1,5 kg) 42.72 m, Sajra Selimović u skoku u vis 1.60 m, Eman Mulahmetović na 100 m 11.24 te na 200 m 22.91 (novi klupski rekord za ml. juniore), Eden Čabrić na 400 m 52.79, Enhar Mahmić u kugli (5 kg) 17.38 m, Harun Mešković na 1.500 m 4:31.19. Srebrne medalje osvojili su Eden Čabrić na 100 m 11.63 te na 200 m 23.59, zatim Almin Talić u bacanju kugle (5 kg) 15.50 m te Merjema Baručija u kugli (3 kg) 13.50 m i disku (1 kg) 25.25 m, dok su bronzane medalje osvojili Ema Petrović na 100 m 13.38 i 200 m 28.06 m te Davud Alić u bacanju diska (1,5 kg) 34.30 m

Atletski klub Zenica će ovog vikenda biti domaćin Državnog prvenstva za seniore i seniorke, koje je bilo planirano da se organizira u Rogatici.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno