Zenica

Mladi brinu o šumskom bogatstvu i zaštiti okoline

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi brinu o šumskom bogatstvu i zaštiti okoline – Projekt „Rastimo zajedno“ kompanija dm podržala je s 8.900 KM.  U Zenici i Kaknju učenici osnovnih i srednjih škola zasadili su više stotina sadnica drveća. Ova aktivnost dio je projekta Rastimo zajedno čiji je nositelj Udruženje za očuvanje multikulturalnosti u BiH (UmuBiH), u sklopu kojeg će biti zasađeno ukupno 3.000 sadnica. Navedeni projekt jedan je od deset koje je kompanija dm podržala kroz inicijativu dm {ZAJEDNO} za bolje sutra, a njegova vrijednost je 8.900 KM.

Projekt uz sadnju drveća podrazumijeva i održavanje škole u prirodi te edukativnih radionica na temu zaštite okoline. Uz Zenicu, sadnice će biti posađene i u Kaknju. Učenici će pratiti rast drveća te fotografije objavljivati na namjenski kreiranim facebook stranicama. Nakon šest mjeseci Udruženje će odabrati jednu od škola koja bude imala najkreativniju facebook stranicu te istu nagraditi s jednodnevnim izletom u prirodu.

Jedno drvo danas je zasadila i Matea Tadić-Antičević, menadžerica Finansijskog knjigovodstva dm-a koja je povodom uručenja čeka donacije izjavila: „Mi u dm-u volimo pružati podršku projektima koji imaju široku namjenu. Stoga nas je i oduševio projekt Rastimo zajedno kroz koji učenici mogu praktično sudjelovati u obnavljanju šuma koje su veliko prirodno bogatstvo BiH, nešto novo naučiti i osvijestiti sebi važnost očuvanja okoliša. Raduje me što ćemo moći pratiti kako učenici i posađeno drveće zajedno rastu, te se nadam da će biti primjer i poticaj i drugima za slične projekte.“

Sadnji su se pridružile i Predsjednica Skupštine UmuBiH,  Maja Bajramović i aktivistica Udruženja Nejra Čoloman zasadivši po jedno drvo zajedno sa svojim mališanima, te uz simbolični slogan na majicama „Budi gospodin, zasadi i ti drvo“ pozvale sve ostale ekološki svjesne građane da im se pridruže u nastavku projekta. Predsjednik UMuBiH g. Taib Bajramović istakao je da su pored dm-a i drugi prepoznali značaj, važnost i ljepotu projekta Rastimo zajedno.  „Postoji mogućnost da i novi donatori podrže ovaj projekat. Pokazali smo kako je moguće da za više ciljeve, zajedničko dobro i bolje sutra zajedno surađuju razni nivoi vlasti, društveno odgovorne kompanije kao što je dm i nevladin sektor.“

Pored Srednje industrijske škole iz Zenice i Osnovne škole 15. april iz Kaknja projektu će se pridružiti ukupno osam škola u ovoj pilot fazi. Projekt su podržali i Ministarstvo za promet i komunikacije, prostorno uređenje i zaštitu okoliša ZDK te JP Šumsko privredno društvo ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno