Zenica

Mještani prigradskih naselja u Zenici poručili: Strpljenja imamo sve manje, a problema sve više

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Mještani prigradskih naselja u Zenici poručili: Strpljenja imamo sve manje, a problema sve više – Povodom novih problema na zeničkoj obilaznici zbog rekonstrukcije tunela Vranduk danas je u Gradskoj upravi Zenica održan sastanak gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i predsjednika mjesnih zajednica na kojem je poručeno kako je strpljenja sve manje, a problemi iz dana u dan sve veći.
Poteškoće u odvijanju saobraćaja i kilometarske kolone koje su zabilježene u nedjelju navečer povod su bili za današnji sastanak Kasumovića s predsjednicima mjesnih zajednica na kojem je od njih još jednom tražio da ponove svoje zahtjeve, probleme s kojima se susreću i šta žele da Gradska uprava u njihovo ime traži od izvođača radova.Nakon dvosatnog sastanka predsjednici mjesnih zajednica su istakli kako je neke poteze potrebno uraditi čim prije na obilaznici te da je vremena i strpljenja sve manje.

Predsjednik Mjesne zajednice Banlozi Muhamed Čoloman je nakon sastanka izjavio da su u njihovoj mjesnoj zajednici najveći problemi koji se ogledaju u velikom broju vozila, divljanje vozača i nepoštivanje signalizacije.

“Dnevno dobijem po 15 poziva šta da radimo. Građani insistiraju na blokadi, za par dana ćemo imati sastanak pa ćemo donijeti odluku o daljim koracima. Naši zahtjevi su isti, uređenje trotoara, prijevoz džaka u školu i preusmjeravanje saobraćaja ispod željezare”, kazao je Čoloman.

S problemima se susreću i mještani Vranduka, a predsjednik MZ Vranduk Besim Begić je kazao da su non-stop pod blokadom, od gradnje HE Vranduk do puštanja saobraćaja kroz mjesnu zajednicu.

“Putevi se ne održavaju nikako, pa ni kada je snijeg i imamo brojne probleme, a najveći je odlazak djece u školu. Hiljade vozila ide preko plavog mosta, a nama smeta što niko ne poduzima ništa da nam olakša život u mjesnoj zajednici. Cesta je uništena, ljudi kartere automobila uništavaju. Sat vremena nam treba umjesto 15 minuta da dođemo kući. Nagovjestili smo blokadu i sada je nagovještavamo. Ne znamo kada će doći do toga jer vjerujemo da će doći do sporazuma. Razumijevanja do sada nije bilo, ali moramo pronaći dogovor”, kazao je Begić.

Preusmjeravanje saobraćaja kroz tunele uz svjetlosnu signalizaciju bila je samo jedna od opcija rješavanja problema gužve u saobraćaju, ali se svi boje da bi došlo do velikih kolona. Još jedna opcija je bila i puštanje saobraćaja kroz tunel iz Doboja prema Zenici, a iz Zenice prema Doboju kroz obilaznicu koja je bez uspona kroz Koprivnu.

“Oni bi tu morali poduzeti određene korake oko proširenja jednog dijela puta, ali sada su im idealni uvjeti. Ako sada to ne urade, ne znam kada će”, pojasnio je Begić.

Ispred Gradske uprave Zenica Mirsad Heleg je kazao da već 20-ak dana vode razgovore s Cestama Federacije BiH kako bi se stvorilo sigurno okruženje za mještane mjesnih zajednica u Zenici.

“Činjenica je da su Ceste FBiH ušle u ovaj projekt prilično nespremno jer dosta stvari koje su trebale biti napravljene, nisu napravljene. Pripremamo prijateljski sporazum u kojem ćemo staviti šta sve oni moraju uraditi kako bi se ljudima omogućila satisfakcija zašto sve ovo trpe. Najveći problem je tekuće održavanje cesta i urgentno održavanje saobraćajnica”, kazao je Heleg te dodao da udarne rupe stvaraju velike probleme vozačima kojima su otpali točkovi na njima.

Na kraju je kazao kako ne mogu obustaviti radove, ali da će do polovine januara Ceste FBiH morati utjecati na izvođače radova za održavanje cesta ili će doći do blokade saobraćaja.

Klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno