Zenica

Mještani Ponirka kod Vranduka u strahu zbog miniranja tunela Koridora 5C

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krajem novembra u mjestu Ponirak kod Vranduka počelo je miniranje terena pri bušenju tunela na dijelu autoputa Vranduk – Ponirak, što je izazvalo strah kod mještana, ali i štete na pojedinim objektima.
Brojni mještani Ponirka, Koprivne i Varošišta strahuju otkad je počelo miniranje terena za izgradnju tunela. U razgovoru za Klix.ba jedan od mještana Ćazim Imamović je kazao kako isprva nije bilo ni sirene za uzbunu prije detonacije.

“Moja kuća je od mjesta miniranja udaljena 50-ak metara, a žena mi je srčani bolesnik. Ispočetka su samo nekoliko puta znali uzvikivati ‘mine, mine’ i onda se čuje detonacija. Morao sam lično otići do njihovog šefa i reći im da nabave sirenu te da čitavo mjesto zna da se minira”, govori Imamović uz napomenu da u trenutku miniranja dolazi i do podrhtavanja tla tako da često ne znaju da li je zemljotres ili miniranje.

Oštećenja su zabilježena na brojnim objektima, a na kući našeg sagovornika uočene su pukotine na vijencu i plafonu, koje su nastale, kako kaže, prije zemljotresa, usljed miniranja terena.

“Još kuća je pretrpjelo štetu, ali ljudi nisu tu jer žive u gradu. Iz Općine su dolazili, slikali su s vanjske strane kuće, ali niko nije ulazio unutra. I u julu smo imali poplave jer su potok okrenuli ka selu kako bi napravili mostove. On nadolazi dva puta tokom ljeta i imat ćemo problem i naredne godine ako se nešto ne riješi”, dodao je Imamović.

Poddionicu Ponirak – Vraca gradi Euro-asfalt, a vrijednost radova je 59,4 miliona eura.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica. Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekt na poddionici je tunel Zenica dužine 2.475 m lijeva cijev i 2.420 m desna cijev, a predviđeni rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Izvor: Klix, Foto: Edber Sinanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno