Zenica

Mještani Babina kod Zenice nakon 20 godina dobivaju novu cestu, vrijednost projekta 850.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rekonstrukcija puta Zenica – Babino, koji još uvijek nije zvanično proglašen kao regionalni, je dugoočekivani projekt na čiju realizaciju su mještani Babinskog sliva, njih oko 10.000, čekali više od 20 godina. Nakon brojnih protesta, apela, blokada saobraćajnice te urgencija i razgovora s predstavnicima grada i kantona, zahtjev mještana Babinskog sliva je ispunjen, a radovi na proširenju saobraćajnice su već počeli.

“Put Zenica – Babino je strateški važan i kada su mi kazali da trebam biti ministar u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, jedan od uvjeta koje sam postavio bila je realizacija projekta rekonstrukcije puta Zenica-Babino, kao žile kucavice za nekoliko hiljada mještana ovog kraja čiji su interesi godinama bili neopravdano zanemarivani kod realizacije infrastrukturnih projekata”, kaže ministar u Vladi ZDK Arnel Isak.

Godinama je obećavana rekonstrukcija ovog puta, čak često korištena i u predizborne svrhe, ali nikada do danas nije bila realizirana. Krivac je tražen u kategorizaciji puta i kome put i briga o njemu pripadaju, da li Kantonu ili Gradu Zenica.

Isak je kazao kako ovaj, ali ni drugi putevi, ne trebaju biti posmatrani po kategorizaciji, odnosno da li su lokalni, regionalni ili magistralni te da su sve to putevi građana BiH i da se u svaki mora ulagati.

“Prošle godine su svi koncesionari bili pozvani da dođu kod mene u kancelariju, da razgovaramo o protokolu potpisanom s Gradom Zenica, koji nažalost nije ispoštovan. Nažalost, oni se nisu pojavili na dogovorenom sastanku. Na osnovu informacija koje dobijamo od mještana Babina i drugih građana oni prvo trebaju vratiti dugove koje imaju prema dobavljačima, tako da ne polažem puno nade u ta famozna ulaganja. Ipak, mi ćemo nastaviti ulagati u cestu Zenica – Babino i nećemo odustati od svojih sugrađana. Ovo je samo početak”, dodao je Isak.

Izvođač radova na saobraćajnici Zenica – Babino je MGV Gradnja Zavidovići te Almy Transport Zenica. U sklopu I faze bit će obavljena rekonstrukcija dužine 1.200 metara, a rok za završetak radova je 90 dana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno