Zenica

Mittalovi tehničari uspjeli: pokrenut kotao 2., svi se nadaju postepenom normalizovanju rada sistema grijanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mittalovi tehničari uspjeli: pokrenut kotao 2., svi se nadaju postepenom normalizovanju rada sistema grijanja  – Zenica je jutros bila jedan od najhladnijih gradova, a u 7 sati je izmjerena temperatura -21 stepen. Nešto prije devet sati iz Javnog preduzeća Grijanje potvrdili su za RTV Zenica da je iz kompanije ArcelorMittal počela isporuka toplotne energije sa jednog kotla koja je za sada manjeg intenziteta te se očekuje stabilizacija isporuke u toku dana.

Tehnički direktor ovog preduzeća Elvir Bošnjak je izrazio očekivanje da više neće biti problema oko zaleđivanja elektronike. Mogućnost zaleđivanja sistema uvijek postoji pogotovo na nekim kritičnim tačkama kao što je željeznički most i D magistrala, na kojoj je uništena izolacija. Nadamo se da neće doći do pucanja tih cijevi, kazao je Bošnjak.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica kažu:

Nakon nekoliko pokušaja u toku protekle noći, kotao br 2. u pogonu Energetika  je pokrenut; njegov rad se sada polako stabilizira i radna temperatura podiže tako da se zadovolje svi sigurnosni aspekti.   

Kao što smo već izvjestili, od početka tehničkih problema na postrojenju kotla br 2., uzrokovanih iznimno niskim vanjskim temperaturama, tehnički timovi kompanije ArcelorMittal Zenica maksimalno su angažirani na njihovom otklanjanju. Pošto su ekstremno niske temperature  nastavljene i tokom protekle noći, to je umnogome otežalo i usporilo radove na otklanjanu navedenog kvara

Iako ne možemo utjecati na vremenske uvjete, naši stručni timovi nastavili su raditi istim intenzitetom i tražiti alternativne opcije kako bi doveli opremu u ispravno stanje, i trenutno se rade i na popravci  kotla br 1., na kojem je uočeno  ozbiljno curenje. Naime, rad sa samo jednim kotlom, pod ovako niskim temperaturama, uvijek je kritičan i teško održiv. Kako smo obavještavali javnost u poslijednje tri godine, stanje kotlova u pogonu Energetika s pogoršava i za poboljšanje grijanja grada ne možemo učiniti ništa bolje od alternativnog projekta na Energetici koji smo već predložili.

Svi radnici kompanije ArcelorMittal Zenica shvaćaju svoju društvenu odgovornost prema građanima Zenice i čine sve što je moguće kako bi se grijanje grada što prije potpuno normaliziralo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno