Politika

Mirza Ganić: U vrijeme korone pomogli smo privredu i omogućili nova zapošljavanja

Mirza Ganić: U vrijeme korone pomogli smo privredu i omogućili nova zapošljavanja – Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u jeku pandemije koronavirusa donijela set mjera za pomoć privredi koji se ogledao u subvencijama plaća, lakšim kreditima i drugim pogodnostima, čime je privreda u ovom kantonu lakše prebrodila sve poteškoće.

Jedna od prvih mjera koje je donijela Vlada Zeničko-dobojskog kantona u smislu pomoći privredi ogledala se u isplati plaća firmama kojima je bio zabranjen rad tokom marta i aprila po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je kazao da je shodno naredbi o prekidu rada, koja je donesena sredinom marta, zaposlenim odobrena subvencija u visini polovine minimalne plaće u FBiH.

“Vlada je donijela ukupno 14 odluka kojima je subvencija u iznosu od 203 KM odobrena za 4.979 radnika, za što je izdvojen milion KM. Za mjesec april radnici ovih preduzeća će dobiti subvenciju u visini minimalne plate od 406 KM. Do sada su donesene tri odluke kojima je ova subvencija odobrena za 549 radnika, a na narednim sjednicama Vlade očekuje se donošenje novih odluka s obzirom na to da je na javni poziv za isplatu subvencije za april pristiglo 1.600 zahtjeva privrednih subjekata”, kazao je Ganić.

Osim subvencije plaća, vlada je pojednostavila i kriterije za odobravanje kredita iz postojećeg kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK. Proizvodnim i uslužnim firmama na raspolaganju je bio novčani revolving fond od 1,5 miliona KM. Maksimalan iznos kredita iznosio je 100.000 KM, s rokom otplate do četiri godine u koji je uključen i grejs period od dvije godine.

“Krediti se mogu koristiti za osnovna, sve vrste obrtnih sredstava, a posebno repromaterijala te za sufinansiranje dijela poreza i doprinosa na plaće u visini do 50 posto za zadržane radnike. Dodatni kvalitet ove linije je što će Ministarstvo za privredu subvencionirati kamatu u punom iznosu, kako bi za preduzeća kojima bude odobren kredit kamata bila nula posto”, dodaje Ganić.

Poticajna sredstva, umjesto u tri rate za firme koje su formirane 2019. godine uz podršku Ministarstva za boračka pitanja ZDK, isplaćena su u iznosu od 8.000 KM jednokratno kako bi se ovim firmama pomoglo da prebrode krizu koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Također, Vlada ZDK je osigurala i sredstva za realizaciju programa samozapošljavanja i zapošljavanja boračke populacije u 2020. godini te su nedavno potpisani ugovori o formiranju 76 novih firmi i obrta.

“Trenutno pripremamo program raspodjele sredstava od MMF-a u iznosu od 31,8 miliona KM koja su doznačena s nivoa Federacije BiH, od čega će značajan dio biti usmjeren za oporavak privrede od posljedica pandemije virusa COVID-19. Vlada je sve interventne mjere donijela uz saglasnost s partnerima u Ekonomsko-socijalnom vijeću ZDK”, zaključio je Ganić u razgovoru za Klix.ba.

Ganić je jedan od kandidata za gradonačelnika Visokog, a u razgovoru za Klix.ba ranije je kazao kako je na kandidaturu pristao nakon što su to od njega zahtijevali privatnici Visokog i narod koji želi napredak Visokog.

U svom planu koji je ukratko predstavio, a koji će uz listu vijeća biti poznat uskoro, usmjeriti će se na razvoj Visokog u pogledu infrastrukture i privrede, poboljšanje zdravstvenog sektora i stvaranje boljeg ambijenta za život Visočana.

Izvor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem