Zenica

Mirovni kamp „Idemo naprijed“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu projekta „TolerA(n)KCIJA je naš izbor“, koji je dio USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a koji provodi CRS sa partnerima, protekli mjesec je u kompleksu prelijepe, gotovo netaknute prirode u Ajdinovićima, Udruženje „Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje AKCIJA“ organizovalo Omladinski kamp pod simboličnim nazivom „Idemo naprijed“.

Koncept mirovnog kampa je podrazumijevao interakciju i komunikaciju u grupi u kojoj se uz međusobno dijeljenje iskustva povećava osjetljivost za tuđe mišljenje, emocije, razvija se saradnja, saosjećanje i tolerancija. Realizacijom aktivnosti kampa, mlade osobe su prolazile kroz preobražavajuće programe, a kombinacija vježbi, predavanja i interaktivnih radionica je postavila temelj za dijalog. Sadržaj kampa je podsticao kritičko razmišljanje, odgovornost i proširenje mreže za izgradnju mira. Gradeći na osnovnim konceptima međusobnog slušanja, razumijevanja i saosjećanja, procesi mirovnog kampa su omogućili (re)izgradnju odnosa.

Mladim ljudima, učesnicima kampa, je pružena mogućnost da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razmjenjivati životna iskustva i perspektive drugih te da ostvare saradnju na aktivnostima koje mogu izgraditi mir i povjerenje u njihovim lokalnim zajednicama. Koncept trodnevnog mirovnog kampa se zasnivao na razvoju svjesnosti mladih o značaju i prednostima prevencije konflikata te potrebi izgradnje mira i kulture mira. Radionice su imale interaktivni karakter i na taj način su podsticale kreativnost kod učesnika ali i kod predavača. Radionice su bile bazirane na interaktivnom radu i svaki pojedinačni učesnik je bio aktivno uključen tokom trajanja radionica.

Svjesni važnosti promocije mira u postkonfliktnim zajednicama, s čvrstim uvjerenjem da je uloga mladih ljudi u afirmaciji kulture mira i nenasilja, interkulturalnog razumijevanja i općeg intelektualnog ambijenta za razvoj mirovnih praksi nezaobilazna, Udruženje Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje AKCIJA je realizacijom aktivnosti – Mirovni kamp „Idemo naprijed“ željelo dati doprinos poboljšanju mirovnog amijenta u BiH kroz izgradnju kapaciteta mladih u datom području ali i u oblastima koje mogu biti integrativni faktor mladih. Prema impresijama i stavovima učesnika, mirovni kamp je postigao željeni cilj, a što je još jednom potvrdilo premisu da je izgradnja mira poduhvat vrijedan dugog činjenja.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno