Info

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK izdalo nalog za isplatu prve rate 1.729 studentskih stipendija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona dostavilo je danas resornom ministarstvu financija tog kantona naloge za isplatu prve od osam rata za 1.729 studentskih stipendija za članove porodica boračke populacije – potvrdio je Feni resorni ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica (DF).

U odnosu na prošlu godinu, napominje, ove će godine biti isplaćano 258 stipendija manje nego prošle godine, a ukupno će za osam rata za ove stipendije tokom godine biti isplaćeno 2.247.400 KM. U budžetu ZDK-a je za ovu namjenu bilo opredjeljeno 2.260.000 KM.

-Ove su godine, prvi put od kako se dodjeljuju ove stipendije, stipendije uvećane za 200 KM, a što je naišlo na pozitivan odjek u javnosti te posebno od strane samih studenata, odnosno korisnika stipendija.

Tako će studenti prve godine prvog ciklusa dobit će 1.000 KM, na osam jednakih rata, a studenti viših godina prvog te studenti drugog ciklusa studija dobit će 1.400 KM, također na osam rata. Stipendije će danas ili sutra biti uplaćene na račune općinskih i gradskih službi, a na računima studenata trebale bi biti do kraja sedmice- najavljuje ministar Sirovica.

Konkurs za boračke stipendije bio je raspisan još 1. novembra prošle godine, a u januaru ove godine okončana je kompletna konkursna procedura. Čekalo se na usvajanje budžeta ZDK-a te usvajanje Programa utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Na konkurs se, napominje ministar Sirovica, bilo prijavilo 1.875 studenata, a stipendije su dobili svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove. Najviše stipendija- 444, dodijeljeno je studentima sa područja Grada Zenica. Studentima iz Visokog odobrene su 232, Tešnja 184, Zavidovića 181, Žepča 176, Kaknja 142, Maglaja 118, Breze 94, Olova 59, Vareša 47, Doboj Juga 40 te Usore 27.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno