Zenica

Ministarstvo privrede ZDK raspisalo javne pozive iz programa poticaja u iznosu 1 milion i 715 hiljada KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona objavilo je jučer Javne pozive u okviru raspodjele planiranih budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 1 milion i 715 hiljada KM.

Radi se o jednom dijelu ukupnih iznosa namijenjih za razvoj konkurentnosti sa predviđeneim sredstvima od 4,6 miliona, dok je 3,6 miliona KM osigurano za poslovne zone u ZDK.

Također, početkom ovog mjeseca, tačnije 2. juna, Ministarstvo je objavilo Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području Zeničko-dobojskog kantona, sa ukupnim iznosom sredstava od 700.000 KM.

U prvom dijelu objavljenih Javnih poziva obuhvaćeni su Programi čija je ukupna vrijednost 1 milion i 715 hiljada KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu ove godine su za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone planirali ukupno 8,2 miliona KM, što je najveći iznos otkad se realizuje ovaj program podrške. Naše opredijeljenje je da izdvojenim subvencijama dodatno ojačamo poziciju ukupne privrede ZDK, te kreiramo što bolje uvjete za njen razvoj. Privereda ZDK je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine, a programima poticaja nastojimo dodatno podići konkurentnost svima onima koji kreiraju novu vrijednost i značajno doprinose razvoju našeg kantona i cijele Bosne i Hercegovine. Pozivam sve zainteresirane koji ispunjavaju uvjete da sudjeluju u ovim Javnim pozivima. Uskoro ćemo raspisati nove Javne pozive za ostatak sredstava iz ovogodišnjeg programa poticaja- riječi su ministra privrede ZDK, Samira Šibonjića.

Šibonjić je naveo da ovo ministarstvo u 2023. godini planira realizirati program podrške razvoju konkurentnosti privrede u milionskom iznosu kroz investiranje u opremu, subvencionirati investicije kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, administrativne troškove kod izgradnje proizvodnih objekata, projekte turističke infrastrukture i suprastrukture, projekte razvojnih agencija, subvencionirati dio troškova organizacije sajmova i manifestacija, kao i regresirati kamate na kredite Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a odobrene u 2022. i 2023. godini.

Također, planirana je i podrška samozapošljavanju i razvoju Start-upa, podrška IT sektoru u kreiranju i izvozu digitalnih rješenja, podrška ženskom poduzetništvu te komorama i udruženjima, kao i podrška promociji privrednih potencijala ovog kantona – kazao je Šibonjić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno