Zenica

Ministarstvo obrazovanja ZDK i KPZ Zenica idu u realizaciju projekta obrazovanja osuđenika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica održan je sastanak predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i predstavnika KPZ Zenica.

Od kraja oktobra traje proces pripreme i realizacije projekta obrazovanja odraslih koji nemaju završenu osnovnu školu u KPZ Zenica. Nakon održanih prvih sastanaka utvrđeni su principi rada i realizacije ovog projekta.

Prema evidenciji KPZ Zenica trenutno postoji 60 osuđenika koji nisu dovršili svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Njih 18 dolazi sa područja ZDK (jedanaest Zenica, pet Visoko, po jedno iz Kaknja i Breze). Većina osuđenika je prepoznalo potrebu i priliku koja im se pruža da završe svoje osnovnoškolsko obrazovanje tokom odsluživanja kazne u KPZ Zenica.

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK su pokazali spremnost da osiguraju sve uvjete za realizaciju školskog programa za osuđenike.

“Inače, jedna školska godina, prema Zakonu o obrazovanju odraslih, traje tri mjeseca. Nakon okončanja cijelog procesa, nadležna škola će svršenike uvesti u matičnu knjigu i izdati adekvatna svjedočanstva. Valja reći da se ovdje radi o izuzetno bitnim aktivnostima na smanjenju broja nepismenih, ali i procesu resocijalizacija osuđenika”, dodao je ministar Spahija Kozlić.

Također, Uprava KPZ Zenica trenutno je u postupku prikupljanja dokumentacije kako bi osuđenici sa područja ZDK stekli uvjete za nastavak svog obrazovanja.

Kada je riječ o osuđenicima koji dolaze iz drugih kantona i distrikta Brčko, u planu je da Ministarstvo uz koordinaciju KPZ Zenica stupi u kontakt sa Vladama kantona i omogući nastavak obrazovanja i osuđenicima iz drugih kantona kako isti ne bi bili diskriminirani.

U narednom periodu je u planu završetak aktivnosti, potpisivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva i KPZ Zenica i ulazak u realizaciju ovog projekta koji po riječima direktora Redže Kahrića od velikog značaja za resocijalizaciju osuđenika.

Formirana je radna grupa koju ispred KPZ Zenica čine Amir Helvida i Nermina Delibašić, a ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Rasema Šarić i Arnel Kalušić, te direktorica Osnovne škole “Aleksa Šantić” Mirsada Čoloman.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno