Info

Ministarstvo obavjestilo škole u ZDK: Moguće skraćenje nastave sa 45 na 30 minuta do poboljšanja vremenskih prilika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uzimajući u obzir činjenicu da je grijna sezona za osnovne i srednje škole na području Zeničko-dobojskog kantona završena 15.04.2022. godine, kao i činjenicu da je u toku ove sedmice došlo do naglog pada temperature usljed vremenskih promjena, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je danas obavjestilo škole koje se zagrijavaju putem sistema daljinskog gradskog grijanja, odnosno drugih alternativnih vidova zagrijavanja, da je moguće od 21.04.2022. godine, pa do poboljšanja vremenskih prilika, prema procjeni menadžmenta škola, nastavni proces organizirati na način da se trajanje nastavnog sata skrati sa 45/40 minuta na 30 minuta.

Ovakav način organizacije odgojno-obrazovnog procesa može trajati dok se ne steknu  optimalni uvjeti za njegovo nesmetano odvijanje, što podrazumijeva adekvatno zagrijane školske prostorije.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona se opredijelilo za ovo rješenje, što  je u  skladu sa članom 5. stav (8) Zakona o osnovnoj školi (”Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 3/18)   i članom 7. stav (3) Zakona o srednjoj školi (”Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 9/17)  koji se odnose na  prava djece na obrazovanje, ispravnu dobrobit za njihovo fizičko i mentalno zdravlje i sigurnost u školama i drugim mjestima u kojima se obrazuju. Škole su u obavezi da blagovremeno  informišu učenike i njihove roditelje/staratelje sa sadržajem ovog obavještenja, navodi se u informaciji koju je školama dostavio ministar prof.dr. Spahija Kozlić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno