Politika

Ministar Šibonjić razgovarao sa službenikom Ambasade SAD u BiH Markom Handloffom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić razgovarao je danas u svom uredu s Markom Handloffom, službenikom za ekonomska pitanja, okoliš i energetsku politiku u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ministar Šibonjić je predstavio privredu Zeničko-dobojskog kantona istakavši da će u fokusu ovog ministarstva u narednom periodu biti korištenje solarne energije, IT sektor i zapošljavanje mladih.

Dodao je da u novije vrijeme postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u solarne elektrane, koje proizvode električnu energiju za potrebe privrede a proizvedene viškove plasiraju na tržište.

– U ZDK imamo 350 firmi koje se bave proizvodnjom solarne energije. Izvoz našeg kantona iznosi 2 milijarde maraka, a projekcija je da bi se od solarne energije, putem elektrana privrednih subjekata, posebno na proizvodnim halama u naše 22 industrijske zone, ali i domaćinstvima, svake godine moglo uprihodovati dodatnih milijardu maraka. Zbog toga očekujemo da Federacija BiH što prije donese potrebne zakone i ubrza izdavanje neophodnih saglasnosti – rekao je ministar Šibonjić.

Naveo je da će u fokusu biti i razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih zona te privlačenje investicija kroz projekte javno-privatnog partnerstva, oblast koju je ovaj kanton prvi uredio u Federaciji BiH još 2017. godine, sačinio četiri kataloga potencijalnih projekata, a 2019. godine potpisao prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu.

 

Rekao je da je Zeničko-dobojski kanton otvoren za investicije iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i svih zemalja koje žele iskoristiti komparativne prednosti ovog kantona, kao što su dobra saobraćajna uvezanost, poslovne zone i edukovana radna snaga.

Handloff je pozdravio planove Ministarstva za privredu da kroz projekte korištenja obnovljivih izvora energije, javno-privatnog partnerstva i zaštite okoliša, osigura ekonomski rast i budućnosti preusmjeri fokus sa teške industrije koja je dominantna u ovom kantonu.

Naglasio je da je Zakon o zaštiti zraka, Zakon o obnovoljivim izvorima energije i novi Zakon o električnoj energiji u FBiH moguće donijeti i prije formiranja Vlade FBiH te da nova vlast ima priliku da pokaže da želi raditi dinamičnije na promjenama i ekonomskoj reformi.

Istakao je da je Američka privredna komora u BiH (AmCham BiH) posvećena jačanju privrednih veza dvije zemlje, povezivanju kompanija i drugim aktivnostima s ciljem jačanja ekonomske saradnje.

Naglasio je da su SAD pokazale da su 30 godina najbolji prijatelj Bosne i Hercegovine te da će BiH okrenuta Evropi i savremenom svijetu ostati partner SAD-a.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno