Kako ZDK može privući strane investitore, gdje vidite šansu, u kojim privrednim granama?

– Zeničko – dobojski kanton ima razvijenu drvnu, metaloprerađivačku, prehrambenu i tekstilnu industriju. Lideri smo u proizvodnji celuloze, čelika i pilećeg mesa na Balkanu. Također i rudarstvo zauzima veoma bitno mjesto u privredi našeg kantona, a u toku je jedna od najvećih investicija u BiH koju realizira kompanija Adriatic Metals.

Sa ovom investicijom jasno je da se vraćaju život i ljudi u Vareš koji je bio gotovo pa stao. Naš kanton je mjesto u kojem žive vrijedni ljudi, iskusni privrednici i dobri domaćini, koji osim što su uspješni u privredi, poznati su po svom gostoprimstvu, tako da ko god da dođe, živi ili investira u ZDK neće se osjećati kao stranac. Nudimo veoma dobru infrastrukturu, blizinu aerodromima, dobro uvezanu željezničku i kopnenu saobraćajnu mrežu.

Zbog prirodnih bogatstava i velikog broja zanimljivih turističkih destinacija, s pravom očekujemo velike investicije kako domaćih, tako i stranih investitora u oblasti turizma. Vlada Zeničko – dobojskog kantona, Ministarstvo za privredu i svi naši službenici stoje 24 sata na raspolaganju svi našim privrednicima, domaćim i inostranim investitorima. Lijepo je kada se to prepozna, ali još ljepše kada se vide rezultatai takvog jednog posvećenog rada. Biti kičma razvoja jedne države nije ni malo jednostavno, a mi smo ponosni na tu činjenicu, i privilegovani da možemo služiti našem narodu i našoj domovini Bosni i Hercegovini.