Info

Ministar Jupić nakon posjete domovima zdravlja: Sve veći odziv građana na vakcinaciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posjetom domovima zdravlja u Kaknju i Olovu, ministar zdravstva dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica okončali su posjetu svim domovima zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu. Cilj posjete bila je promocija vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta.

Ministar Jupić rekao je da je zadovoljan stanjem u domovima zdravlja i njihovom pripremljenošću za imunizaciju stanovništva, koja se u ovom kantonu trenutno može obaviti na 60 vakcinalnih punktova.

– Tražili smo od svih domova zdravlja da omoguće vakcinaciju bez najave, poslije radnog vremena i tokom vikenda, što su mnogi već učinili. Vakcina ima dovoljno i želimo da vakcinacija bude dostupna svima – rekao je dr. Jupić.

Naveo je da se posljednjih dana bilježi veći odziv građana na vakcinaciju u svim lokalnim zajednicama te da i neodlučni građani postaju svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se pandemija prebrodi sa što manje posljedica i ograničenja. Naglasio je da je među hospitaliziranim pacijentima najveći broj onih koji nisu vakcinisani.

– Vakcinisana osoba nije 100 posto zaštićena, ali su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić.

Prema posljednjim podacima, prvu dozu vakcine u ZDK-u primilo je 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

Jupić je najavio da Ministarstvo zdravstva u saradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica planira uskoro organizirati simpozij za menadžere domova zdravlja, kako bi se razmijenila iskustva iz dosadašnjeg procesa imunizacije te sagledali modaliteti još efikasnije provedbe vakcinacije stanovništva.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno