Politika

Ministar Emir Vračo: Više od pet miliona KM je izdvojeno za nabavku opreme za policiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ove godine će izdvojiti rekordan iznos za naoružavanje i opremanje policijskih službenika, ali i druga kapitalna ulaganja, potvrdio je za Klix.ba ministar Emir Vračo.

Ljekarski pregledi policijskih službenika još uvijek su aktuelna tema pa smo odmah na početku razgovora ministra Vraču pitali koliko često se ljekarski pregledi policijskih službenika obavljaju u ovom kantonu.

“Prije otprilike tri mjeseca kada sam preuzeo funkciju ministra, proces ljekarskih pregleda je bio u toku. Bilo je pritisaka i zahtjeva da se to obustavi, ali smo ustrajali i obavili ljekarske preglede svih policijskih službenika jer sam zahtijevao da imamo pravo zdravstveno stanje naših policijskih službenika” kaže Vračo te ističe da oni nisu rađeni u zadnjih 15-ak godina.

“Važno je spomenuti da ljekarski pregledi nisu bili obavljani u zadnjih 15 godina. 2023. godine smo donijeli novi Pravilnik gdje se ljekarski pregledi za specijalnu policiju obavljaju svake godine, a za ostale policijske službenike svake dvije godine. Ranije smo po Pravilniku imali obavezu ljekarskih pregleda za specijalnu policiju svake dvije godine, ostale policijske službenike svake četiri godine.”

Nakon obavljenih pregleda, 37 policijskih službenika su upućeni na IPK komisiju.

“Lično sam tražio od komesara da mi dostavi informaciju u kakvom su nam stanju policijski službenici koji su trenutno na bolovanju. Nama nije u interesu da ostanemo bez naših policijskih službenika koji su nam jako neophodni u ovom momentu, obzirom da nam nedostaje trenutno oko 260 policajaca, već da nakon pregleda u ovisnosti od zdravstvenog stanja otklone zdravstvene probleme, jer smo svjesni odgovornosti posla kojeg obavljaju”, kaže ministar i naglašava da će preporuci drugostepene komisije poduzeti dalje korake i prerasporediti ih na odgovarajuća mjesta u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem odnosno stručnom spremom, tako da nikog neće ostaviti bez posla.

Dugogodišnji problemi policije u Zeničko-dobojskom kantonu kao što su uniforme, oprema i oružje koje je zastarjelo, postat će prošlost, i to nakon što je za Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izdvojeno 73,6 miliona KM, koja su u odnosu na prethodnu godinu veća za 12,3 miliona KM.

Kada su u pitanju kapitalna ulaganja, ona iznose oko 3,5 miliona KM i veća su za 1,6 miliona KM u odnosu na kapitalna ulaganja iz 2023. godine.

“Pet miliona KM smo planirali za nove uniforme, oko milion KM ćemo izdvojiti za naoružanje, konkretno nabavku pištolja i dugih cijevi. Pištolji nisu nabavljani od 1997. godine. Prošle godine je osigurana određena količina, a ove godine će svi policijski službenici imati nove pištolje”, kaže Vračo.

Planom je planirana i nabavka dva stacionarna i dva mobilna radara, vozila za policijske službenike, ali i privođenje lica te vozila za CIPS administraciju.

Jedno od bitnijih ulaganja je i 107.000 KM za opremu za elektronsko testiranje s obzirom na to da su do sada kadete testirali u Sarajevu što je godišnje koštalo više desetina hiljada KM Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a s ovim ministar Vračo kaže da žele postati neovisni i to raditi u ZDK.

Vračo je kazao i da je planirana nabavka agregata za MUP i policijske stanice jer trenutno ne postoje agregati što predstavlja opasnost po informacioni sistem kojem bi mogao nastradati software u nedostatku struje, a planirana je i modernizacija centrala.

Uprkos svim ulaganjima problem je i dalje nedostatak policijskih službenika. Uskoro se očekuje prijem 100 policajaca i pet mlađih inspektora, a planiran je i prijem još 100 policajaca te 10 mlađih inspektora.

Ipak sve to nije utijecalo na veliki broj policijskih akcija, što je u samo tri mjeseca rezultiralo sa stotinama uhapšenih koji su predati na dalje postupanje kantonalnom tužilaštvu.

“Veliki broj policijskih akcija smo realizovali uprkos nedostatku policijskih službenika što je rezultiralo oduzimanjem velike količine narkotičkih sredstava, suzbijanja kriminaliteta, privođenjem osoba i drugim aktivnostima”, kazao je Vračo.

Međutim, proces prijema policijskih službenika na obuku u Sarajevo zbog preopterećenja centra i nemogućnosti prijema novih policijskih službenika, dodatno otežava i njihov prijem u policijske stanice. S tim u vezi Vračo je kazao da su s obzirom na dobre uslove u centru za specijalnu policiju MUP-a ZDK pokrenuli izradu elaborata kako bi se razmotrila mogućnost edukacije i osposobljavanja kadeta u Zenici.

Što se tiče sigurnosti u saobraćaju Vračo je kazao da su poduzete sve mjere da ona bude na visokom nivou od nabavke i postavljanja radara do kontrole vozača i oduzimanja vozila, ali i nadzora saobraćaja videonadzornim sistemima u gradovima/općinama u ZDK. Ipak, najveći problem vidi u kažnjavanju.

“Stimulirajuća je kazna od 50 KM za one koji imaju 0.7 promila alkohola u krvi. Pozivam nadležne zakonodavne organe da pristupe izmjeni zakona kako bi te kazne bile rigoroznije. Za 1.4 promila imamo kaznu od 400 KM (u roku 8 dana je 200 KM), a u Hrvatskoj je ona 1.320 eura. Alkohol je najveći uzročnik saobraćajnih nesreća i tu moramo nešto uraditi”, izjavio je Vračo za Klix.ba.

Na kraju je kazao da je cilj praviti zdravo okruženje gdje će građani kantona biti sigurni, ali i da nema zaštićenih i privilegovanih te da je Zakon jednak za sve.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno