Info

Minimalan napredak BiH na putu prema EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja uz Kosovo sa prostora Zapadnog Balkana koja nema kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji. Bilateralne odnose s Europskom unijom uspostavila je 1997. godine, a od tada do danas, proces integracije BiH u EU bio je spor sa brojnim zastojima, uz minimalan napredak u reformama koje su od bh. vlasti tražili europski lideri.

Članstvo Bosne i Hercegovine u Europsku uniju 2003. godine Predsjednišvo BiH definiralo je kao jedan od osnovnih vanjskopolitičkih  prioriteta. No, u godinama koje su uslijedile bilo je puno praznog hoda u provođenju traženih reformi.

U lipnju 2008. godine u Luksemburgu Bosna i Hercegovina je s Europskom unijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je omogućio  uspostavljanje prostora slobodne trgovine između Europske unije i Bosne i Hercegovine. Sporazum je stupio na snagu sedam godina kasnije.

Prvi vidljivi učinak procesa europskih integracija za građane BiH bilo je uvođenje bezviznog režima za one s biometrijskom putovnicom u prosincu 2010. godine.

Predsjedništvo BiH podnijelo je u veljači 2016. godine zahtjev za članstvo u EU Predsjedništvu Vijeća EU. U prosincu iste godine Europska komisija poslala je Bosni i Hercegovini detaljan Upitnik.

Mišljenje Europske komisije BiH je dobila u svibnju 2019. godine i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja. Tri godine poslije bh. vlasti su ispunile u potpunosti samo jedan od 14 postavljenih prioriteta.

“Za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana, mi smo u specifičnim  geopolitičkim i organizaciji političkog sistema, nama ide mnogo teže. Na neki način EU se nama prilagođavala u tom procesu. Čini mi se da je EU u ove protekle dvije decenije pokušala mobilizirati građane BiH da daju podršku onim političkim snagama koje su istinski opredjeljene reformi za EU, ali se to nije dešavalo, a nije se desilo ni na zadnjim izborima”, kazao je Elmir Sadiković profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Uvjerljiva većina građana BiH i dalje želi da naša zemlja postane članicom Europske unije, rezultati su najnovijeg istraživanja provedenog za potrebe Direkcije za europske integracije. Istraživanje, provedeno u drugoj polovici  kolovoza na uzorku od 1200 ispitanika, pokazalo je kako bi u ovom trenutku 77.4 posto građana BiH na referendumu glasalo za ulazak njihove države u EU.

Za sve one koji priželjkuju članstvo Bosne i Hercegovine u EU, dobra vijest stiže u ovom mjesecu kada je Bosna i Hercegovina od Europske komisije dobila preporuku za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, po istom modelu kako su to u lipnju dobile i Ukrajina i Moldavija.

“Čini mi se da sada opet EU djeluje ad hoc. Tih 14 prioriteta i dalje ostaju kao uvjet, ali su reducirani na ovih osam. U decembru je sjednica Europskog vijeća kada bi se trebala potvrditi odluka EK, ali ja sam vrlo rezervisan da možemo formirati vlast i sumnjam da će Vijeće EU dati kandidatski status bez da se išta uradi”, kazao je Sadiković.

U dosadašnjem procesu Bosna i Hercegovina je uspjela povući oko 780 milijuna eura iz Instrumenata za predpristupnu pomoć. Također, u proteklim godinama BiH je ostvarila visoku razinu trgovinske razmjene, što je dodatno ojačano pristupanjem Hrvatske u EU 2013. godine.

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno