– Napisao je i predgovor za knjigu poznatog negatora genocida u Srebrenici Milivoja Ivaniševića “Hronika našeg groblja”, koju je Haški tribunal ocijenio “sramnom” – navela je Biserko, koja se i sama našla na udaru Tanaskovića. Odmah kada je javnost doznala da će Biserko svjedočiti u korist Hrvatske na raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o tužbi i protutužbi za genocid bila je u Srbiji izložena velikim napadima i uvredama od strane desničarskih i nacionalističkih pokreta i pojedinaca.

– Svjedočenje Sonje Biserko je ekstremna varijanta pogleda prema kojemu je Srbija, odnosno Milošević kao njen eksponent, kriva za raspad, rat i najveći broj zločina. To stajalište traje u kontinuitetu već dugo i sada ulazimo u njegovu završnicu – rekao je Tanasković.

Autor je brojnih tekstova u kojima često analizira političku situaciju u Bosni i Hercegovini u korist srbijanske propagandne mašinerije pokrenute još u vrijeme Slobodana Miloševića. U posljednjem tekstu objavljenom na portalu standard.rs, bavi se generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem “uši para zapaljiva retorika iz Republike Srpske”.

U podužoj analizi, Tanasković je za potrebe srbijanske propagandne mašinerije koristio izjave koje je nedavno dao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

– Ono što jedino budi izvjesnu nadu jeste da će se među Bošnjacima naći, i već se nalaze, oni koji shvataju do koje mjere je po njihovu zajednicu, a i BiH u cjelini, štetno manipulativno opsjenarstvo mahanja navodnim “moralnim izborom”, iza koga se već tri decenije kriju i mešetare isti neinventivni uzurpatori sudbine naroda koji voli Bosnu i, kad je trebalo, ginuo je za nju, bez obzira na to zašto je do rata došlo i ko je za njega manje, a ko više kriv. Podsticajno je, kao ohrabrenje, saslušati šta je u široko gledanoj emisiji Televizije FACE Bakiru Izetbegoviću imao da poruči gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, čovjek koji svakako bolje od njega zna šta znači rat, pa ga se s razlogom pribojava – napisao je Tanasković.