Info

Milka i Coca-Cola najpopularniji brendovi u regiji

Milka i Coca-Cola među najboljih deset brendova u zemljama regije
Milka i Coca-Cola među najboljih deset brendova u zemljama regije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milka i Coca-Cola najpopularniji brendovi u regiji- Agencija za marketing consulting i istraživanje na području regiona jugoistočne Evrope “Valicon” svake godine provodi istraživanje snage brendova iz kategorija roba široke potrošnje, a prema posljednjem Milka i Coca-Cola su među najboljih deset u svim zemljama.

Istraživanje još pokazuje da Srbija i Hrvatska ne „uvoze” regionalne brendove, odnosno na listama dvije najveće zemlje regije su domaći ili globalni brendovi – u Hrvatskoj svega tri, a u Srbiji četiri globalna brenda.

Hrvatska je najveći „izvoznik” brendova, a u četiri slučaja su hrvatski brendovi među top 10 u drugim zemljama (Vegeta u BiH i Makedoniji, te Cedevita u BiH i Sloveniji). Srbija ima dva (Smoki i Jaffa u BiH), a Slovenija jednog (Argeta u BiH i Makedoniji) predstavnika na listama van svojih tržišta.

Bosna i Hercegovina je najveći „uvoznik” regionalnih brendova. Pet od najboljih deset u BiH potiče iz regije – dva hrvatska (Cedevita i Vegeta), dva srbijanska (Smoki i Jaffa) i jedan slovenski (Argeta) brend.

Makedonija je najveći „uvoznik” globalnih brendova. Samo tri lokalna brenda su među top 10 u Makedoniji, ali i samo dva regionalna (Argeta i Vegeta). Globalni brendovi su zauzeli pet pozicija – Milka, Coca-Cola, Orbit, Nescafe i Pepsi.

Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, među deset najjačih brendova imaju lokalni brend mineralne vode. Radenska je treća u Sloveniji, a u Hrvatskoj je pored Jamnice tu i Jana (u kategoriji negazirane vode). Knjaz Miloš je u Srbiji na petom, a Pelisterka na osmom mjestu u Makedoniji. Tržište BiH je fragmentirano, te brendovi mineralne vode ne uspjevaju postići veliku snagu brenda, stoji u saopćenju.

Kada je riječ o regionalnoj listi vidi se da je uspjeh hrvatskih brendova na lokalnom tržištu (prve četiri pozicije u Hrvatskoj drže hrvatski brendovi), zajedno sa uspjehom na drugim tržištima doprinio da u prvih pet u regiji imamo dva brenda iz ove zemlje – Vegetu i Cedevitu.

Ipak, dva globalna brenda, Milka i Coca-Cola, drže prve dvije pozicije. U prvih pet je i Smoki, koji također ima „izvozni” uspjeh kada se radi o njegovoj snazi brenda na drugim tržištima.

Violeta, kao jedini bh. brend među najjačih deset u BiH, je jedini iz kategorije toalet papira koji se uspio probiti među najbolje, čak i kada se posmatraju ostale zemlje. Ipak, na regionalnoj listi je Paloma daleko bolja (15. mjesto), iako nije među prvih 10 lokalno ni u jednoj zemlji. Međutim, tokom godina, Violeta bilježi sve veću snagu brenda i na regionalnom nivou.

Bosna i Hercegovina, koja se dugo nazivala Jugoslavijom u malom, i sada među svojih deset najsnažnijih ima brendove iz cijele regije (osim makedonskih). BiH je „otvorenija” za regionalne, nego za globalne brendove, pokazalo je istraživanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno