Biznis

Milion i po eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini od danas imaju priliku da direktno apliciraju za bespovratna sredstva u okviru drugog javnog poziva za dostavljanje prijedloga u oblasti izvozno orjentiranih sektora, a u sklopu projekta Evropske unije EU4Business.

Bespovratna sredstva u vrijednosti  1,5 miliona eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, istaknuto je danas prilikom predstavljanja javnog poziva u EU Info centru u Sarajevu.

Šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH Gilles Rebattet je kazao da će mikro, mala i srednja pouzeća u BiH moći poboljšati svoju konkurentnost zahvaljujući podršci koju pruža EU4Business.

-Zajedno sa ranije pokrenutim pozivom za izvozno orjentirana partnerstva, ukupna bespovratna sredstva Evropske unije za jačanje bh. poduzeća iznose oko 4,5 miliona eura iz EU4Business projekta – naveo je Rebattet.

Dodao je kako očekuju da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta i zahvaljujući korištenju poslovnih inovacija povećati izvoz za više od 15 posto.

Projektni menadžer EU4Business projekta (GIZ) Nils Wetzel je kazao da se projektne ideje koje će se podržati u okviru ovog poziva odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju ili drvopreradu.  Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kako je dodao, također se mogu prijaviti na ovaj poziv ukoliko implementiraju projekte u ciljanim sektorima.

Na poziv mogu aplicirati svi pravni subjekti iz BiH koji pripadaju kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 100.000 eura po projketu, a potreban vlastiti doprinos podnositelja zahtjeva je najmanje 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta. Trajanje predloženih projekata može biti od četiri do 12 mjeseci.

Javni poziv je otvoren od 28. novembra ove godine do 3. februara 2020. godine

U sklopu projekta EU4Business ukupno deset miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 milion eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekt zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018.  do marta 2022. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno