Biznis

Mikrokreditne organizacije

Mikrokreditne organizacije
Mikrokreditne organizacije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mikrokreditne organizacije- U Federaciji BiH /FBiH/ na kraju prošle godine dozvolu za rad Agencije za bankarstvo imalo je 12 mikrokreditnih organizacija, čija je bilansna suma iznosila 423,3 miliona KM i bila je manja za 29 miliona KM ili šest odsto u odnosu na 2014. godinu.

Bilansna suma 11 mikrokreditnih fondova iznosila je 402,9 miliona KM, ili 95,2 odsto, a jednog mikrokreditnog društva 20,4 miliona KM, ili 4,8 odsto.

Portal “Kliks” prenosi da najznačajniji uticaj na pad aktive na nivou mikrokreditnog sektora FBiH ima činjenica da je nad imovinom jednog mikrokreditnog fonda otvoren stečajni postupak, te zbog toga ti finansijski pokazatelji nisu uključeni u analizu mikrokreditnog sistema u FBiH.

Ukupni bruto krediti mikrokreditnih organizacija, kao najznačajnija stavka aktive, iznosili su 355,4 miliona KM i čine 84 odsto ukupne aktive mikrokreditnih organizacija, a manji su za sedam odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Neto krediti iznosili su 352 miliona KM i manji su za jedan odsto u odnosu na 2014. godinu.

Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede /34 odsto/ i uslužnih djelatnosti /22 odsto/, te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim licima.

Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na kredite u mikrokreditnom sektoru iznosile su 24,7 odsto i bilježe znatno smanjenje u odnosu na prethodne godine.

Osnovni izvor sredstava mikrokreditnih organizacija su obaveze po uzetim kreditima koje su iznosile 208,4 miliona KM ili 49 odsto ukupne pasive i manje su za 21 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Ukupni kapital mikrokreditnih organizacija iznosio je 193,3 miliona KM ili 46 odsto ukupne pasive mikrokreditnih organizacija koji je veći za 32,2 miliona KM ili 20 odsto u odnosu na kraj 2014. godine.

Osnovni kapital i ostale rezerve MKF iznosile su 5,9 miliona KM, odnosno tri odsto ukupnog kapitala mikrokreditnih fondova. Osnovni kapital jednog mikrokreditnog društva iznosi 600.000 KM, a dobit 331.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno