Biznis

MF Banka i USAID Turizam olakšavaju pristup kapitalu turističkom sektoru BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turistički sektor Bosne i Hercegovine uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanog pristupa finansijama za investitore i preduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje sepcijalizovanih finansijskih proizvoda. Turistički sektor tako će imati mogućnost unaprijeđenja svoje ponude kako bi privukao više posjetitelja i unaprijedio konkurentne prednosti turizma u Bosni i Hercegovini.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je danas Zajednički plan implementacije sa „MF bankom“ a.d. Banja Luka s ciljem podrške promociji specijalizovanih finansijskih proizvoda za turizam, unapređenja sposobnosti turističkih preduzeća da pristupe finansijama kroz treninge izgradnje kapaciteta finansijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unapređenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre finansiranje.

U okviru Zajedničkog plana implementacije, partneri su se obavezali da promovišu kreditne proizvode turističkim preduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

„MF banka je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv USAID-a da bude dio ovog projekta, jer vjerujemo da zajedničkim snagama možemo osigurati podršku opstanku i razvoju privrednih subjekata iz sektora turizma.  Naš cilj je da u prvom redu olakšamo pristup finansiranja malim i srednjim preduzećima iz ove oblasti, te  da im uz pomoć naših partnera pružimo svu tehničku pomoć prilikom implementacije projekata. „ – izjavio je Bojan Luburić, predsjednik Uprave „MF banke“ a.d. Banja Luka.

Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu finansijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih biznisa koji su uspješno pristupili finansijskim kreditima.

Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnom nivou s ciljem povećanja broja posjetilaca, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam: https://finance.turizambih.ba/

Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu turizambih.ba ili profile na društvenim platformama.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno