Ljudi

Mevludin ef. Dizdarević: Važno je demaskirati narative opasne za našu kulturu i naš identitet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mevludin ef. Dizdarević: Važno je demaskirati narative opasne za našu kulturu i naš identitet – U okviru ciklusa predavanja „Islam i Bošnjaci u perspektivi“ kojeg organiziraju Info servis Medžlisa IZ-e Mostar i BZK „Preporod“ gradsko društvo Mostar u petak večer u Studentskom hotelu predavanje je održao hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, imam El-Ensra džamije u Zenici.

Dizdarević je naglasio značaj kulture i kulturnog identiteta Bošnjaka u okviru ukupnog nacionalnog bošnjačkog identiteta. „Smatram da je kultura preteča onoga što je kasnije nastalo kao nacionalni identitet i čemu više možemo pročitati u knjizi Muhameda Hadžijahića. Kulturni identitet posebno dolazi do izražaja u kontekstu izjava političkih lidera iz susjedstva kakva je i izjava Franje Tuđmana tokom rata u BiH da muslimani jedan dan s Hrvatima piju alkohol. Drugi dan konzumiraju svinjsko meso a treći dan postaju Hrvati islamske vjeroispovijesti.“, kazao je Dizdarević.

Tokom predavanja analizirao je kulturološka ishodišta praznika koji se danas obilježavaju među Bošnjacima. „ Sadržajima praznika ili blagdanima se širi i emanira, kulturni narativ određene kulture. Na jednoj strani, u aktuelnoj društveno-kulturološkoj sceni pokušava se minimizirati kulturna tradicija islama, pokušava se pokazati da je anahrona i retrogradna, a s druge strane pokušavaju nam importirati strane kulturne tradicije koje nisu nimalo naivne i zbog toga smatram da je izuzetno važno da demaskiramo te narative koji su opasne za našu kulturu i naš identitet“, zaključio je Dizdarević.

medzlismostar.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno