Info

Meteorolog otkrio kakvo će vrijeme biti do kraja novembra, kad stižu minusi, gdje će biti snijega

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Širom Bosne i Hercegovine sutra će padati kiša, a zbog intenzivnih padavina, jakog vjetra i grmljavine, na snazi je žuti meteoalarm.

U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje i pretežno sunčano.

– Međutim, u centralnim i istočnim područjima Bosne ponegdje povremeno je moguć i snijeg te susnježica, dok će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne nepogode se ogledati u nešto jačem vjetru i buri. Vrijednosti temperatura zraka u subotu i nedjelju dosta će biti niske. Tokom jutra od minus tri do dva, na jugu oko pet stepeni, dnevne između šest i 12 stepeni Celzijusa – kaže Krajinović.

Stabilno vrijeme zadržat će se do utorka kada, prema riječima Krajinovića, slijedi drastičnija promjena vremenskih prilika u BiH.

– Ta promjena će se ogledati u čestim padavinama. U utorak i srijedu padavine će biti dosta obilne, posebno na sjeverozapadu i sjeveru BiH gdje se očekuje da padne oko 30 litara kiše po metru kvadratnom. U takvim okolnostima, uz vjetar koji se očekuje nešto jači, vrijeme će biti dosta promjenljivo, oblačno. Kada su u pitanju temperature zraka, natprosječno visoke vrijednosti za ovo doba godine očekuju se do 21. novembra. Nakon toga slijedi pad vrijednosti temperatura, pa će jutarnje širom zemlje biti ispod nule, a maksimalne dnevne u Bosni od četiri do devet stepeni Celzijusa. Znači, dosta hladniji period očekuje nas krajem mjeseca – naveo je Krajinović.

I pored toga što će krajem mjeseca biti hladnije, temperature ni izbliza, kako kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, neće se približiti rekordima za novembar.

– Apsolutni rekordi za novembar se kreću od minus 20, koliko je izmjereno u Bugojnu 29. 11. 1973, pa sve do minus pet stepeni Celzijusa, koliko je zabilježeno u Mostaru 12. 11. 1897. godine – dodaje Krajinović.

Zanimalo nas je i da li će u periodu koji je ispred nas, biti obilnijih snježnjih padavina?

– Za sada samo na najvišim planinama u centralnim i istočnim predjelima BiH bit će snijega, ali ne u značajnijim količinama da bi se uživalo u zimskim sportovima. Što se tiče nizina, naši prognozni modeli koji dosežu do 2. decembra, nisu evidentirali veći snijeg, tako da ćemo još morati sačekati na sankanje i skijanje – kazao je Krajinović.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno