Zenica

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici slavi 60. godišnjicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici slavi 60. godišnjicu – Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ove godine slavi 60. rođendan, što je ujedno i 60. godišnjica visokog školstva u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, koji je i osnivač najmlađeg javnog bh. univerziteta – Univerziteta u Zenici (UNZE).

– Jako smo ponosni na ovu godišnjicu. Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za naše bosanskohercegovačke i balkanske uslove. Naravno, nikada ne stajemo na tome i ove smo školske godine pokrenuli brojne aktivnosti kako bismo povećali broj studenata – istakao je dekan ovog fakulteta i predsjednik Senata UNZE-a Ilhan Bušatlić.

On je dodao da je u pripremi pokretanje doktorskog studija čime bi ispunili i obavezu iz Bolonjskog procesa, jer za akeditaciju univerziteta moraju imati sva tri studijska ciklusa.

– To će biti zajednički doktorski studij tri fakulteta: Metalurško-tehničkog, Mašinskog i Politehničkog fakulteta, a koji će početi ove godine. Zajednički studij smo organizirali iz praktičnih razloga, zbog broja kandidata, jer moramo imati minimalno 15 polaznika na doktorskom studiju – objašnjava Bušatlić, koji vjeruje da će u prvoj godini imati dovoljan broj doktoranata.

Usvojeni su i elaborati o uvođenju dva nova studijska programa – Inžinjerstvo zaštite okoliša i Zaštita na radu i zaštita od požara.

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić ističe kako na UNZE-u studira oko 5.300 studenata ili oko 250 više nego prošle akademske godine te da su ove godine zaustavili trend pada broja studenata.

– Napravili smo nekoliko vrlo bitnih stvari. Poduzeli smo korake da otvorimo nove odsjeke, a ako to tržište rada bude tražilo i nove fakultete. Da damo praktične vještine studentima kako bi dobili diplomu koja je priznata na tržištu rada – ističe Kukić te najavljuje da će, osim doktorskog studija tehničkih nauka, ove godine ustanoviti i doktorski studij ekonomskih nauka.

Kukić napominje da su potpisali i ugovor o osnivanju Foruma univerziteta jugoistočne Evrope.

– To su univerziteti javnog karaktera – od Ljubljane do Tirane. Mi smo na tom spisku 25 univerziteta, što nam otvara veliku mogućnost da se uključimo u vrlo jaku konkurentsku borbu sa ostalim univerzitetima u Evropi – istaknuo je.

Uvjeren je da će to biti veliki iskorak u procesu razmjene profesora i studenata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno