Zenica

Merhametova kuhinja ostala bez hljeba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na vratima Narodne kuhinje u Zenici od jučer stoji natpis da će jedini obrok koji 350 korisnika dobiva svakim radnim danom ubuduće biti bez hljeba! Identična je situacija u Brezi, Kaknju i drugim gradovima u kojima “Merhamet” osigurava obroke za najugroženije. Ovu šokantnu vijest većina korisnika dočekala je sa suzama i u nevjerici, jer je to mnogima jedini siguran topli obrok koji su imali u svojim hladnim domovima.

– Vidjela sam natpis i dugo plakala, vidite i sami ovu sramotu. Nas je u kući šestero, bez posla smo i ovo što žene u kuhinji spreme, to nam je sve. Sada ostadosmo i bez hljeba – priča nam kroz suze Zeničanka Senada Korkman. Kaže da je jučer htjela zvati televizije i pitati ih da javno zatraže hljeb za gladne Zeničane koje ne žele hraniti njihove vlasti.

– Ako se ovako nastavi, nećemo više po obrok dolaziti ovdje, nego ćemo s kanticom pred zgradu Kantona. Tražit ćemo obrok od onih koji su nas doveli u ovako jadno stanje – kaže Mubera Zamboni, korisnica kuhinje.

Kako ističe predsjednik “Merhameta” u BiH Hajrudin Šahić, ova organizacija je u 30 narodnih kuhinja u oba bh. entiteta u 2014. isporučila oko tri miliona obroka.

Pritisnuti problemima zbog prepolovljenih donacija, ali prije svega zbog toga što je vlast prestala finansirati njihove osnovne potrebe, kuhinje su pred gašenjem, a korisnici bi uskoro, osim bez hljeba, mogli ostati i bez „obroka spasa“.

– Zeničko-dobojski kanton se u 2014. obavezao da će nam isplatiti 60.000 KM u četiri rate, a isplatili su dvije. Grad Zenica uputio je jednokratnu pomoć od 5.000 KM u prošloj, a ni marke u 2012. i 2013. godini. Danima niko od nadležnih neće ni da odgovori na naše pozive – kaže Zijada Kliko, direktorica „Merhameta“ za regiju Zenica, dodajući da sve što su dobili „ne može biti ni za po kiflu korisnicima“. Jedan zenički privatnik jučer je slučajno pročitao natpis na kuhinji, nakon čega je naručio da se o njegovom trošku donese hljeb za korisnike.

– Pitam se šta sutra, preksutra. Da nadležni izmire samo što su obećali, mi bismo platili naše dugove zbog kojih pekarima više ne možemo pogledati u oči – kaže Kliko.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno