Info

‘Merhamet’ počeo sa podjelom 100 tona brašna ugroženom stanovništvu u Gazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ započelo je sa podjelom brašna ugroženom stanovništvu Gaze. Riječ je o 100 tona te životne namirnice, ukupne vrijednosti od 209.000 KM, koje je u Gazu dopremljeno u pet šlepera.

Prema riječima predsjednika „Merhameta“ Kenana Vrbanjca, sredstva za kupovinu  kontingenta brašna „Merhamet“ je obezbijedio u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok su jedan šleper, odnosno 20 tona brašna, finansirali tri bh. privrednika iz Tešnja, Travnika i Mostara, koji su željeli ostati anonimni.

Vrbanjac je naglasio da je, odlukom Upravnog odbora HO „Merhamet“ MDD, akcija prikupljanja pomoći za stanovništvo Gaze, koja je prvobitno trajala do 16. januara ove godine, produžena je za još tri mjeseca. Do sad je “Merhamet” obezbijedio pomoć za stanovništvo Gaze u vrijednosti većoj od 900.000 KM.

Vrbanjac je podsjetio da “Merhamet”, u saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, od početka ratnih dejstava pomaže ugrožene u Gazi.

– Počeli smo sa interventnim paketima, a potom sa svakodnevnom pripremom obroka za stanovništvo na tom području, ali i za bolesne i ranjene u tamošnim bolnicama. Obroci se pripremaju u improviziranim kuhinjama organizacije IHH na terenu. Inače, „Merhamet“ i IHH su u protekle dvije godine takođe organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome. Ovoga puta smo, shodno iskazanim potrebama, odlučili da u Gazu pošaljemo brašno i u tome smo, uprkos nepovoljnim uslovima na terenu, uspjeli – kazao je Vrbanjac.

„Merhamet“ će, dodao je on, nastaviti pomagati stanovništvo Gaze, ugroženo izraelskim ratnim dejstvima. Predsjednik “Merhameta” se zahvalio građanima Bosne i Hercegovine, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, kompanijama, obrazovnim i drugim institucijama koji su i ovog puta pokazali solidarnost i empatiju prema ljudima u nevolji, navodi se u saopćenju Muslimansko dobrotvornog društva „Merhamet“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno