Biznis

MENTOR 2- Analiza stanja u sektoru drvoprerade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Press release-MENTOR 2- Analiza stanja u sektoru drvoprerade s fokusom na proizvođače namještaja i građevinske stolarije

Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici, partneri i sufinansijeri u implementaciji projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II), kojeg finansira Evropska unija, u okviru programa podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH, ovim putem žele da Vas obavijeste o:

IZRAĐENOJ ANALIZI STANJA U SEKTORU DRVOPRERADE U BIH I UPUĆENIM INICIJATIVAMA ZA POBOLJŠANJE NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA

Analiza politika u sektoru drvoprerade s fokusom na proizvođače namještaja i proizvođače građevinske stolarije s inicijativama za poboljšanja politika na svim nivoima vlasti, nastala je kao rezultat aktivnosti u okviru projekta MENTOR 2.

Angažovanjem stručnjaka iz oblasti drvoprerade završena je izrada Analize s inicijativama za poboljšanje koje su upućene relevantnim institucijama: Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Entitetskim ministarstvima i Vladi Brčko Distrikta BiH, Vladi FBiH, Vladi RS, Institutu za standardizaciju BiH, Institutu za akreditiranje BATA te Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Evropskoj uniji morat će preduzeti sve neophodne korake i mjere kako bi postigla usklađenost s tehničkim propisima Zajednice i evropskom standardizacijom, mjeriteljstvom, akreditacijom i postupcima ocjenjivanja usklađenosti. Implementacija i potpuna primjena Uredbe CPR 305/2011 u zakonodavstvo BiH u oblasti građevinskih proizvoda dio je ovog procesa, a koji je direktno u interesu svih proizvođača i izvoznika građevinskih proizvoda, pa samim tim i proizvođača građevinske stolarije u BiH.

Analiza je ustanovila da BiH ima relativno dobro razvijenu proizvodnju građevinske stolarije. Međutim, analiza nedostataka u ovom sektoru bh. privrede, zatim uticaj Uredbe CPR i njen značaj za domaće proizvođače, izneseni u ovom dokumentu, ukazali su na nekoliko problema s kojima se suočavaju kako institucije u BiH na svim nivoima vlasti, tako i privrednici/proizvođači.

Postoji veliki broj domaćih proizvođača koji nude širok asortiman proizvoda i izvoze uspješno na zahtjevna EU tržišta, ali je obim primjene Uredbe CPR te specijalizovanih standarda u samim preduzećima i inicijalnih ispitivanja proizvoda, još uvijek ograničen i prije svega je posljedica zahtjeva kupaca, a ne bh. legislative i zahtjeva nadležnih organa i institucija. Proizvodnja je veoma rascjepkana u smislu veličine preduzeća: pored nekoliko velikih preduzeća, postoji veliki broj malih i srednjih preduzeća. Sama preduzeća se snalaze na različite načine i u principu na organima vlasti je puna odgovornost za uvođenje i provođenje CPR-a. Pri tome se mora uzeti u obzir da je prilagođavanje MSP u procesu postavljanja CE oznake teže nego u slučaju velikih preduzeća i da bi se za MSP morali naći odgovarajući programi i mjere podrške.

Ključno za poboljšanje konkurentnosti MSP-a iz sektora drvoprerade je povećanje obima prodaje i zaposlenosti kao i nastup na EU tržište te veći i bolji izvozni aranžmani. Može se zaključiti da kupci iz EU nemaju dovoljno informacija o našim preduzećima i o njihovim kapacitetima za plasman proizvoda na EU tržište.

Sektor drvoprerade snažno i kontinuirano raste i potreba za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom je sve veća. Veliki problem također predstavlja nedostatak kvalifikovanih radnika, koji bi mogli odgovoriti na potrebe povećanja proizvodnje. Potrebna je uspostava intenzivne saradnje između privrede i obrazovnih institucija u cilju prilagođavnja obrazovnog sistema tržištu rada i potrebama privrede.

Podsjećamo, Projekat MENTOR 2 je nastavak uspješno implementiranog projekta MENTOR 1 kojim je uspostavljena jedina i prva akreditovana Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND.
Ovim Projektom će se proširiti područje djelovanja Laboratorije LIND na ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata i unaprijedit će se saradnja između Zeničke razvojne agencije s institucijama javne uprave (lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih), malih i srednjih preduzeće (MSP), obrazovnih, istraživačkih, razvojnih i drugih sličnih institucija.
Montaža dijela novih mašina je već počela, a opremu su montirali tehničari njemačkog preduzeća LINDNER od kojeg je i izvršena nabavka opreme. Kompletna isporuka opreme za ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata očekuje se krajem mjeseca, a ubrzo nakon toga i početak rada Laboratorije LIND u oblasti ispitivanja građevinske stolarije (vrata, prozora i fasadnih elemenata).

Više informacija o projektu i ovoj aktivnosti možete dobiti u Agenciji ZEDA, tel: 032 449 413, kontakt osoba je Senad Pašalić, menadžer projekta.

ANALIZA – MENTOR 2 – PDF



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno