Politika

Meldina Ugarak: Još uvijek ima nade u pravosudni sistem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Meldina Ugarak, zastupnica u Skupštini ZDK je zbog velikog broja žalbi i prigovora na svim nivoima pokrenula inicijativu da se obustavi prijem novih policijski kadrova.

Kao primjer je navela slučaj kandidatkinje Salčinović Đane, gdje je prepoznala pogrešno tumačenje materijalnog prava. Kandidatkinja Salčinović je na kraju konkursa bila na 5. mjestu, ali nije primljena uprkos urednom ljekarskom nalazu da je sposobna za tražene poslove, a sporna je bila i tetovaža koja se navodno ne može prekriti odjećom.

Meldina Ugarak smatra da svi kandidati kojim je učinjena nepravda zaslužuju punu podršku skupštinskih zastupnika i države.

Zbog svega pomenutog Općinski sud u Zenici donio je nepravosnažnu presudu kojom je poništen javni oglas za prijem 15 mlađih inspektora ocjenivši ga nezakonitim, odlučujući po tužbi Đane Salčinović koja je bila kandidatkinja na konkursu.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su na nedavnom konkursu kao najbolje ocjenjeni bili inžinjer građevine, inžinjer medicinske radiologije, inžinjer logistike, bachelor geografije, bachelor opće kineziologije, a samo su dva kandidata sa zvanjem bachelor kriminalistike prošla na konkursu.

Nakon poništenja konkursa svi kandidati ostaju bez radnog mjesta i moraju ponovo proći konkursnu proceduru.

Meldina Ugarak je sa svojim inicijativom obustavila sve konkursne aktivnosti i prijem novih policijskih kadrova dok se ne okonča postupak žalbi i prigovora na svim nivoima.

Meldina Ugarak smatra da Đana Salčinović zaslužuje radno mjesto, za koje je ispunila sve tražene uslove, također poziva na odgovornost osobe koje su napravile proceduralnu pogrešku.

Da li će ministar Dario Pekić izvršiti presudu Općinskog suda, odnosno ponoviti konkurs za izbor mlađih inspektora saznat ćemo. Ukoliko ministar Pekić ne raspiše novi konkurs, mogao bi odgovarati zbog krivičnog djela neizvršavanja sudske odluke.

Izvor: federalna.ba/visoko.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno