Ljudi

Mehtić kandidat za dekana IPF

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prof. dr. Halil Mehtić predložen je za novog dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Prijedlog je uslijedio na četvrtoj sjednici Naučno-nastavnog vijeća Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Naime, jedna od tačaka dnevnog reda bila je Razmatranje prijave kandidata na konkurs za izbor i imenovanje dekana Fakulteta i usvajanje prijedloga članova Upravnog odbora iz reda nastavnog osoblja. Na sjednici je jednoglasnom odlukom za dekana predložen hafiz prof.dr. Halil Mehtić, a za članove Upravnog odbora iz reda nastavnog osoblja hafiz prof.dr. Safvet Halilović i prod.dr. Šukrija Ramić.

Prijedlog se šalje u proceduru na davanje konačne saglasnosti od strane Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Do imenovanja Mehtića, funkciju dekana IPF-a u Zenici obavlja prof.dr. Zuhdija Adilović.

Iz biografije prof.dr. Halil ef. Mehtića:
Rođen je 1953. godine u Donjem Vakufu.
Završio petogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu 1975.god.
– Islamski teološki fakultet u Sarajevu 1981.god.
– Magistrirao je iz oblasti tefsira i kur’anskih znanosti na Univerzitetu za islamske studije u Karačiju – Pakistan 1999.god.
– Doktorirao 3.jula 2007. na univerzitetu Zejtuna u Tunisu.
Po završetku Fakulteta radio je kao imam, hatib i muallim u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, a godinu dana kasnije i kao vjersko-prosvjetni referent (glavni imam) pri Odboru (Medžlisu) IZ u Zenici.
1990 god. izabran je za predsjednika Ilmijje (vjerskih službenika) BiH. Tu dužnost, u dva mandata, obavljao je do 1997. godine. Za njegovog mandata Ilmijja počinje sa izdavanjem islamske revije “Muallim” i prvog islamskog ilustrovanog časopisa za djecu “Kevser”.
Od 1990. god. pa do agresije na BiH, bio je član Vrhvnog sabora IZ za bivšu SFRJ. Izbijanjem rata, imenovan je za rukovodioca ureda Mešihata BiH za slobodnu teritoriju sa sjedištem u Zenici. Istovremeno je radio i kao član izvršnog odbora Svjetske islamske humanitarne organizacije za BiH – IGASA, gdje bio zadužen za poslove da’veta.
U vremenu 1993-1997. godine dok je vršio dužnost zeničkog muftije, Muftijstvo zeničko biva centrom vjerskih, edukativnih, humanitarnih, kulturnih i drugih općekorisnih aktivnosti. Sa dr. Nusretom Isanovićem 1993. osniva Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, gdje od početka radi kao predavač na predmetu Kiraet. Od 1997. godine pa sve do danas u stalnom je radnom odnosu na ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.
Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine bio je vjećnik u Općinskom vijeću Zenice. U periodu 2000. – 2002. god. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gje je u sklopu skupštinskih aktivnosti radio i kao član Skupštinske grupe u Interparlamentarnoj uniji. U tom svojstvu bio je vođa be-ha delegacije na 107 zasjedanju te svjetske organizacije koje se održavalo u martu 2001.godine u Marakešu (Maroko). Dobitnik je nekoliko važnih priznanja kao što su: Plaketa Trećeg korpusa, Plaketa Ratne oficirske škole sa zlatnim slovom “A”, te Ratne plakete Generalštaba Armije BiH.

E.Imamović za Zenicablog

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno