Sudske klupe

Mehmed Tutmić poručio: Živ se neću predati!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mehmed Tutmić poručio: Živ se neću predati! – Dvojica optuženih za pripadnost terorističkoj skupini ISIL su u bjekstvu na području BiH. Nadležnost za njihovu potragu imaju različite policijske agencije. Iako Mehmed Tutmić poručuje da se živ neće predati, niko se od nadležnih državnih institucija ne uzbuđuje što mu je suđenje obustavljeno.

Više od devet mjeseci je Mehmed Tutmić, optuženik za organiziranje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, u bjekstvu. Nema ni neke organizovane potrage iako su, kako saznaje Žurnal, postojale dojave o njegovom kretanju na području između Maglaja i Zenice. Nedavno je uočen u blizini njegovog sela Orahovice kako kosi njivu!?

Potraga za odbjeglim optuženikom je u nadležnosti SIPA-e, no kako saznaje Žurnal iz više policijskih izvora, ona za ovih devet mjeseci nikada nije ozbiljno pokrenuta!

TUTMIĆ: NE PREDAJEM SE!

Ni Tužilaštvo BiH nije nešto posebno zabrinuto što je pripadnik ISIL-a u bjekstvu. Žurnal saznaje da postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati!

Logična je pretpostavka da je Tutmić naoružan, a tretiran je kao osoba agresivnog ponašanja. Na ratištima Sirije bio je od jula 2013. od avgusta 2014. godine gdje je i teško ranjen.

Uhapšen je u okviru akcije Damask. Nakon pritvora određene su mu mjere zabrane. Optužen je zajedno sa još 11 osoba zbog podrške terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama. Kako je prestao dolaziti na ročišta, njegov predmet je izdvojen od ostatka grupe.

U vremenu prije odlaska u Siriju, Mehmed Tutmić je prema obavještajnim zabilješkama, posjećivao područje Gornje Maoče, gdje se javno izjašnjavao kako ne priznaje zakone BiH.

DVA ISILOVCA SU U BJEKSTVU

No, Mehmed Tutmić nije jedini optuženi bivši pripadnik ISIL-a koji je trenutno u bjekstvu na ovom području. Pretpostavlja se mu se pridružio i Adem Karamuja iz Kaknja, nastanjen u Ošvama kod Maglaja, kojem se pred Sudom BiH sudi za ista krivična djela.

Karamuja je tražen zbog sumnje da je u selu Ošve prošlog vikenda pucao na kuću neformalnog vođe tamošnje vehabijske zajednice Izeta Hadžića. Bilo je to finale sukoba među vehabijama u ovom selu zbog korištenja lokalnog vodovoda, kojeg je navodno Karamuja zamutio, odbijajući da plaća njegovo korištenje.

Potraga za odbjeglim Ademom Karamujom je u nadležnosti MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, iz kojeg nas uvjeravaju da intezivno rade na ovom slučaju.  Zbog ljetne pauze trenutno nema ročišta u Sudu BiH na koja bi se Karamuja trebao odazvati. Ukoliko do tada ne bude uhapšen ili ne dođe na ročište, njegovo bjekstvo postaće (i) nadležnost SIPA-e, što sudeći prema slučaju Mehmeda Tutmića, može značiti da će još dugo i ovaj ISIL-ovac biti u bjekstvu na području BiH.

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno