Kultura

Međunarodni Dan muzeja i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru obilježavanja “Međunarodnog dana muzeja” gradski Muzej u Zenici i organizacija “Forum ZDF”, su u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira, priredili izložbu “MOnuMENTI – Promjenjivo lice sjećanja”, na kojoj su prikazani spomenici zapadnog Balkana i njihove priče.

Fotografije Marka Kovača otvaraju “riznicu sjećanja pokazujući kako su se koncepti identiteta mijenjali na području zapadnog Balkana od početka 20.stoljeća do danas”.

Izložbu prati i odlično pripremljena monografija o ovim spomenicima, koja uz uvodnik Njemačke u BiH Christiana Hellbacha, ambasadora Njemačke u BiH, donosi i naučne radove značajnih eksperata za ovo područje.

– Spomenici i mjesta sjećanja su okamenjeno pamćenje. Pamćenje nije isto što i historijska istina – ono je u određenom smislu voluntarističko, pamćenje je ono što jedna zajednica želi sačuvati kao sjećanje u pogledu historijskog događaja – istaknuo je u uvodniku.

Otvarajući ovu izložbu historičarka umjetnosti Lela Osmanić kazala je da odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih spomenika odražavaju regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promjenljive koncepte identiteta.

U drugom dijelu obilježavanja “Međunarodnog dana muzeja” održane su promocije knjiga knjiga “Filozofija u metaforičkom ključu” autora profesora Miodraga Živanovića, i „Malizam i indiferentizam”, autora profesora Željka Škuljevića.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno