Info

Međunarodno istraživanje o znanju provodi se u 178 škola u BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodno istraživanje o znanju provodi se u 178 škola u BIH – Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH provest će međunarodno TIMSS istraživanje u cilju procjene postignuća učenika iz oblasti matematike i prirodnih nauka.

Istraživanje koje se provodi u cijeloj BIH obuhvatit će 178 osnovnih škola, odnosno 6.023 učenika u 336 odjeljenja.

TIMSS istraživanjem također je obuhvaćeno 60 zemalja Evrope i svijeta.

“Cilj je utvrditi kakva su obrazovna postignuća učenika obrazovnog sistema u našoj zemlji kako bi se komparirali sa svim drugim zemljama. Ovo istraživanje ne zahtijeva nikakav poseban napor niti pripremu za učenike. Važno je da oni na licu mjesta popune svoj test onako kako se u tom momentu osjećaju, da izaberu opciju za koju smatraju da je tačan odgovor, onako kako su njihova trenutna postignuća, bez neke dodatne pripreme”, pojašnjava Amira Borovac iz Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK Goražde.

U ovom kantonu također će biti obavljen dio istraživanja i to kod učenika četvrtih razreda osnovnih škola. Podaci koji se dobiju na osnovu istraživanja mogu pokrenuti važna pitanja o provođenju, ali i promjenama obrazovnih politika I praksi.

“Važno je da roditelji učenika koji će biti izabrani metodom slučajnog uzorka razgovaraju sa svojom djecom o tome da istraživanje ne utiče na bilo kakvo postignuće učenika ili ocjenu. Ono je apsolutno anonimono i rezultati se neće objavljivati pojedinačno, nego na nivou cijele BiH kao globalno istraživanje”, podsjeća Borovac.

TIMSS istraživanje u školama na području BPK Goražde održat će se 29. maja u isto vrijeme u svim školama.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno