Info

Medijski trendovi: Mobilne platforme i dalje u porastu

Mobilne platforme i dalje u porastu
Mobilne platforme i dalje u porastu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Medijski trendovi: Mobilne platforme i dalje u porastu- Porast popularnosti mobilnih aplikacija i platformi nastavlja se i u 2016. godini, zaključuju autori istraživanja State of the News Media 2016.

Izvještaj američkog istraživačkog centra Pew Research Center o stanju medija u 2016. godini naglašava kontinuirani utjecaj digitalnih tehnologija na novinarstvo. Prema podacima koje su prikupili istraživači Centra, skoro 50% odraslih Amerikanaca vijesti dobija sa Facebooka, dok je cirkulacija štampanih dnevnih novina pala za 7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi od oglašavanja za štampane medije doživjeli su najveći pad od 2009. godine, dok je ulaganje u reklame na mobilnim platformama u istom periodu poraslo za 65 posto.

Iako je ovo značajan procenat, on zapravo pokazuje i usporavanje rasta za digitalne platforme, kod kojih su se ti procenti prethodnih godina mjerili u troznamenkastim brojevima. Ipak, oglašavanje na mobilnim platformama u 2015. godini činilo je 17 posto ukupnog ulaganja u oglašavanje u medijima uopšte.

Pet najvećih internet kompanija (Google Facebook, Yahoo, Microsoft i Twitter) zaradili su 65 posto od 59,6 milijardi dolara potrošenih na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini.

“Podaci sve jasnije pokazuju da utjecaj ovih kompanija ide daleko dalje od poslovnog i ulazi u samu suštinu novinarske industrije”, kaže se u uvodu izvještaja.

Način na koji korisnici dolaze do vijesti također je značajan pod utjecajem rasta mobilnih tehnologija. Od 110 najpopularnijih izvora informacija – uključujući i televizijske kuće i digitalne izdavače – 99 ih ima više posjeta na mobilnoj nego na desktop verziji web sajta.

Kompletan izvještaj “State of the News Media 2016” dostupan je ovdje.

media.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno