Zenica

Medica: podrška žrtvama nasilja

Medica razgovor NVO
Medica razgovor NVO
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru projekta “Sveobuhvatan pristup za dostojanstven život preživjelih ratnog silovanja i seksualnog nasilja u BiH“, koji zajedno realiziraju udruženja “Medica Zenica”, “Udružene žene Banja Luka” i agencija “Zipr Sarajevo”, u Zenici je održan skup na kojem je sudjelovalo više od 30 nevladinih organizacija koje rade s ovim osjetljivim kategorijama stanovništva. Projekt je usmjeren na zaštitu i ispunjenje ciljeva iz Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju seksualnog nasilja u sukobima, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina.

-Cilj nam je da nevladine zajednice upoznamo o dosadašnjim postignućima u radu, o principima već uspostavljenih institucionalnih mreža podrške, i da im predstavimo procese uspostavljanja novih mreža. Na ovaj način želimo poboljšati saradnju nevladinog i vladinog sektora, uskladiti procese koje treba poduzeti kako bi raspoloživi resursi došli do krajnjih korisnika – istakla je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Razgovarano je o načinima da se krajnjim korisnicima omogući što adekvatnija podrška prije, u toku i nakon svjedočenja, i pružanje sveobuhvatne pomoći u otklanjanju njihovih trauma putem institucionalnih mreža podrške.

Realizacija projekta „Sveobuhvatni pristup za dostojanstven život preživjelih ratnog silovanja i seksualnog nasilja u BiH” odvija se u četiri kantona u Federaciji BiH, a trenutno se radi na uspostavljanju mreže u još dva kantona. Cilj projekta, koji sveobuhvatno pomaže britanska ambasada u BiH, jeste pomoć ovim kategorijama stanovništva u ostvarivanju njihovih prava, koja između ostalog uključuju rješavanje stambenog pitanja, punu zdravstvenu zaštitu, kao i procesuiranje počinilaca tih nedjela.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno