Nesreće

Manji broj vozila na putu za vrijeme epidemije u BiH umanjio broj nesreća za 30 posto

Manji broj vozila na putu za vrijeme epidemije u BiH umanjio broj nesreća za 30 posto – Za vrijeme epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnog smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, samim tim i do smanjenja broja poginulih i povrijeđenih u nezgodama.

U dvomjesečnom periodu od 1. marta do 30. aprila u Bosni i Hercegovini došlo je do ukupno 3.531 saobraćajne nezgode u kojoj je 29 osoba izgubilo život, 140 teže povrijeđeno, a 834 osobe su prošle sa lakšim povredama.

Kada uporedimo brojke sa istim periodom prošle godine zaključujemo da je došlo do značajnog smanjenja broja prometnih nezgoda za 33,4 posto, odnosno u prošloj godini je došlo do 5.362 nesreće u kojima je smrtno stradalo 47 osoba.

Posmatrajući entitete više nezgoda, umrlih i povrijeđenih u nezgodama bilo je u Federaciji Bosne i Hercegovine nego u Republici Srpskoj, dok je u ovom periodu u Brčko distriktu bilo svega 22 saobraćajne nesreće.

Uprkos tome, u FBiH došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nesreća za 33,4 posto u odnosu na mart i april prošle godine, a smanjenje broja nesreća zabilježeno je u svim kantonima.

Ukoliko posmatramo kantone, prema informacijama kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova najviše saobraćajnih nesreća u ovom dvomjesečnom periodu je bilo u Kantonu Sarajevo (1.083) i obuhvata više od pola nesreća u FBiH. Ovaj broj predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 1.413 nesreća.

Najviše života (6) u saobraćajnim nesrećama od početka marta do kraja aprila izgubljeno je u Tuzlanskom kantonu gdje je došlo do ukupno 321 nesreće na putu za isti period.

Prema procjenama BIHAMK-a frekvencija cestovnog saobraćaja u martu i aprilu u odnosu na te mjesece prošle godine je smanjena za više od 80 posto. Smanjenje saobraćanja u velikoj mjeri je doprinijelo manjem broju saobraćajnih nezgoda i negativnih posljedica istih.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem