Biznis

Manje carine na uvoz sirovina i u 2017.

Manje carine na uvoz sirovina i u 2017.
Manje carine na uvoz sirovina i u 2017.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Manje carine na uvoz sirovina i u 2017.- Savijet ministara BiH je prošle godine, u zadnji momenat, usvojio privremenu Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovi na i repromaterijala za 2017. godinu. Ovom odlukom su u stvari produžene carinske olakšice iz prošle godine na uvoz donova, kože, tekstila, papira, lima i sličnog repro materijala.

Radovan Pazurević, direktor fabrike obuće “Sanino” iz Derven te, kaže da su sa strepnjom čekali šta će se desiti.

“Niže carine na uvoz repromaterijala nam puno znače i ne znam zašto se svake godine čekaju posljednji dani u godini da se usvoji odluka. Nama su dobavljači donova otkazali jedan dio isporuke jer nisu bili sigurni da li će plaćati carinu ili ne, što je negativno uticalo na proizvodni proces”, kaže Pazurević.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu se domaći privrednici nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu.

“Anketirali smo domaće privrednike da bismo nadležnom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputili predlog proširenja liste repromaterijala, koje će proizvođači u ovoj godini moći da nabave iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu. Najviše predloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala uputili su tekstilci, obućari, metalci, električari i grafičari”, naveli su u STK BiH!

Istakli su da će najviše koristi imati tekstilna i obućarska industrija.

“Ova odluka predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak njihove proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja, a zabilježen je i značajan pomak u sektoru prerade limova i proizvodnje kablova”, naglašavaju u STK BiH.

Smanjenje carina na uvoz repromaterijala jedna od rijetkih posticajnih mjera za domaću privredu i podizanje njene konkurentnosti.

“Privrednici apeluju na nadležne da privremena suspenzija carinskih stopa postane trajnog karaktera jer bi bio smanjen rizik stranih investitora i partnera domaćih firmi u sektorima obuhvaćenim ovim povlasticama”, kažu u STK.

NA SPISKU 56 PROIZVODA

U tekstu nove odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala došlo je do određenih promjena.

“Sa liste su uklonjene carinske tarife koje nisu korištene u prošloj godini, ali u isto vrijeme odluka je proširena sa deset novih tarifa, tako da je na listi 56 proizvoda za koje je određena privremena suspenzija, odnosno smanjenje carinskih stopa”, kažu u STK BiH.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno