Info

Malo pristupačnih medijskih sadržaja za invalide

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH: malo pristupačnih medijskih sadržaja za invalide – BiH je po svim podacima jedna od zemalja koja ima veoma nizak stepen pristupačnosti informaciono- komunikacijskim tehnologijama i RTV sadržaju osobama s invaliditetom i specifičnim potrebama, a slična situacija je i u regionu – istaknuto je na sastanku u Regulatornoj agenciji za komukacije BiH (RAK).

Prilagodljivost televizijskih sadržaja osobama s invaliditetom je zakonska obaveza, pa je Zakonom o komunikacijama BiH, između ostalog, propisano da se zaštite interesi svih korisnika telekomunikacijskih usluga u smislu dostupnosti tih usluga. Također, Zakonom o javnom RTV sistemu i entitetskim zakonima o javnim RTV servisima, propisana je obaveza da se prilagodi praćenje informativnog, kulturnog, obrazovnog i zabavnog programa potrebama osoba oštećenog sluha i drugim osobama s posebnim potrebama.

– Kada je riječ o  pristupačnosti televizijskim sadržajima, odnosno programima, ovdje govorimo uglavnom o obavezama koje imaju javni servisi što naravno ne izuzima komercijalne stanice ukoliko postoji dobra volja – izjavila je portparolka RAK-a Amela Odobašić.

Navela je primjer Španije, kao zemlje s  visokim stepenom pristupačnosti u svim segmentima. U domenu pristipačnosti televizijskim sadržajima kod njih je čak 70 posto cjelokupnih programa prilagođeno osobama s različitim invaliditetima i 90 posto sadržaja dječijeg programa. U našem regionu, dodala je Odobašić, taj procent je svega oko jedan posto, što govori da situacija nije alarmantna samo u BiH nego u cijelom regionu.

Što se tiče međunarodnih praksi i standarda oni su definirani i prvenstveno zahtijevaju  blisku komunikaciju s asocijacijama osoba s inveliditetom da bi se tačno vidjele njhove  potrebe.

– Ono što je problem u BiH jeste nedostatak centralnog registra, odnosno jedne unificirane baze podataka da bi se znalo o kojim vrstama invaliditeta je riječ jer od toga zavisi i primjena novih tehnologija – dodala je Odobašić.

Neke aktivnosti koje se realiziraju, po njenim riječima, zavise zapravo od entuzujazma udruženja u FBiH i RS-u koja su dobro organizovana, ali ono što izostaje je definitivno podrška države u ovom segmentu, te donošenje i primjena zakonskih rješenja.  U regionu je identifikovano više od dvije hiljade tehnoloških softverskih rješenja koja mogu biti korisna u ove svrhe i ono što je dobro je da su na jezicima koje razumijemo.

Predsjednik Udruženja slijepih KS-a Hamdo Kentra je naveo da je vrlo malo sadržaja koji su potpuno pristupačni, a rješenja su uglavnom polovična.

– Među prijedlozima čijom bi se realizacijom uveliko olakšala situacija u vezi s pristupačnosti  novih tehnologija  jesu da se formira nezavisna komisija koja će pratiti primjene pristupačnosti, te da se radi na edukaciji kako korisnika, tako i onih koji kreiraju te informacije. Bilo bi vrlo značajno i da se podigne razumijevanje i svijest šire društve zajednice u smislu da i mi trebamo tu informaciju koju oni tek tako dobiju bez ikakvog napora – naveo je Kentra.

Predstavnici RAK-a Emir Povlakić i Suada Hadžović govorili su o zakonskoj regulativi i tehničko-tehnološkim rješenjima u ovom kontekstu. Podsjetili su da je članom 9. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina od 12. marta 2010. godine) određeno da države potpisnice trebaju preduzeti odgovarajuće mjere radi promoviranja pristupačnosti osobama s invaliditetom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija i sistema, uključujući internet.

Nakon današnjeg  savjetodavnog sastanka o temi  “Pristupačnost informacijsko komunikacijskih tehnologija i RTV sadržaja namijenjenog osobama s invaliditetom i specifičnim potrebama”, RAK će slične sastanke organizirati u srijedu u Mostaru i u petak u Banjoj Luci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno