Biznis

Malim i srednjim firmama 6,5 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o kreditnim poticajima razvoju poduzetništva putem Razvojne banke FBiH u iznosu od oko 6,5 miliona KM.

On je, na press-konferenciji nakon sjednice, pojasnio da je riječ o kreditima na sedam godina uz grace period od dvije godine i s kamatom do dva posto, koji će biti oglašeni putem javnog poziva za mala i srednja poduzeća.

Zukić je istakao da je Vlada donijela i Odluku o dodjeli grant sredstava u iznosu 5,15 miliona KM za 13 različitih projekata, među kojim su poduzetničke zone, stimuliranje zapošljavanja, stimuliranje poduzetništva žena i mladih, te osuvremenjavanje tehnologija.

Dodao je da će taj grant podržati i UNDP s 495.000 KM, te će korisnici sredstava, a to su uglavnom općine, moći povući oko 1,5 milijun KM.

Od ukupnog iznosa je, između ostalog, za zgradnju poduzetničkih zona planiran 1.000.000 KM, na ime poticaja inovatorima-pojedincima 30.000 KM, za stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare zanate i za deficitarna zanimanja 70.000 KM, za poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 80.000 KM, za unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture 150.000, a kroz poticaje projekatima koje financiraju EU i drugi inostrani donatori 120.000 KM.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno