Zenica

Maleš: Vaskrs je praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima

jerej Marko Maleš
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik i to je, kako kaže crkveni pjesnik, praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima – izjavio je za Fenu starješina crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, protojerej Marko Maleš, koji će u nedjelju u šest sati predvoditi svetu liturgiju povodom Vaskrsa.

Vaskrs je, dodaje, dan pobjede života nad smrću, pobjede istine nad laži te dan pobjede “Hristove nad silama Ada”.

-Najdublja čežnja čovjekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovjekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti- svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili prosto privid slobode.

Sila, pak, Hristovog vaskrsenja jeste upravo kvasac jedine istinske slobode, kao kvasac i zalog besmrtnosti i vječnog života. Tom silom i božanskom svjetlošću se objedinjuje Bog i čovjek, obasjava nebo i zemlja, anđeli i ljudi, vrijeme i vječnost – podvlači Maleš.

Svjetlošću vaskrslog Hrista i ljubavlju Božjom, prožeti i zagrljeni, postaju jedno u “Hristu vaskrslome preci i potomci, sva ljudska pokoljenja i sva tvorevina sabrana u Crkvi, kao njegovom bogočovječanskom tijelu”.

– Ono što je bitno naglasiti u vezi ovog praznika je to da Hristos svojim stradanjem i svojim Vaskrsenjem iskupljuje cijeli čovječiji rod. Hristos je pobijedio smrt, ali ne bez prolaska kroz nju – pobijedio ju je svojom smrću. Naša stradanja učinio je svojim, a svoje vaskrsenje našim vaskrsenjem. Svojim vaskrsenjem je pobijedio i našu smrt, što je na ikoni Vaskrsenja predstavljeno podizanjem iz mrtvih naših praroditelja Adama i Eve.

Vaskrsenje Hristovo je početak novog vječnog života ovdje na zemlji i obnova svekolike tvari. Zbog toga hrišćani neprestano proslavljaju Vaskrsenje, naročito na Evharistiji- kada se Crkva pojavljuje kao kao vaskrslo tijelo Hristovo- naglasio je Maleš.

U ovim danima, dodaje, molitvama se prisjećamo svih onih ljudi koji su u nevolji, koje su ratna dejstva otjerala daleko od svojih domova te se “molimo za njihovo spasenje i da njihova muka i progon prođu što prije”.

Sve pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje, kaže Maleš, pozdravlja radosnim hrišćanskim pozdravom pobjede nad smrću: Hristos Vaskrse!

Tradicionalno drugog dana Vaskrsa, u ponedjeljak, 17. aprila, obići i pravoslavne vjernike koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, za koje će tom prilikom biti služena i liturgija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno