Ostali sportovi

Majka svih rogova – Matterhorn 2016

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Majka svih rogova – Matterhorn 2016 – Zenički visokogorci, avanturisti, sportisti, registrovani spasioci gorske službe spašavanja stanica Zenica, Sanjin Smriko i Semir Šatorović 25-og augusta 2016. godine planiraju krenuti iz Zenice prema najšpicastijem vrh u Alpama Matterhornu 4478 m/nv. Ovim usponom takođe žele da skrenu pažnju i da se priključe UNICEF akciji #ZaSvakoDijete #ZaPravedanSvijet.

“Do sada smo uspješno ispeli brojne vrhove od kojih su najpoznatiji Musala u Bugarskoj 2925 m/nv, Grossglockner u Austriji 3798 m/nv i Mont Blanc u Francuskoj 4818m/nv. Sada imamo u planu nastaviti promovisati planinarstvo, visokogorstvo i alpinizam Zenice i BiH u švicarskim Alpama na jedan od najzahtjevnijih vrhova, Matterhorn.
Takođe želimo da budemo UNICEF promotori da svako dijete ima pravo na zdrav život, obrazovanje, toplo porodično okruženje, igru, zaštitu od nasilja bilo koje vrste i osnovne životne uslove, te da se njihov glas i mišljenje uvažavaju. Dječija prava su ključna u stvaranju svijeta u kojem vladaju mir, poštenje, sigurnost i briga za okoliš.”

Matterhorn je kultni simbol švicarskih Alpa i Alpa općenito. Vrh pred kojim svakom visokogorcu, planinaru ponestane dah, Matterhorn je posljednji osvojeni vrh planinskog lanca koji se uzdiže iznad švicarskog grada Zermatta u kantonu Valais na sjeveroistoku i talijanskog grada Breuil-Cervinija u dolini Aoste na jugu. Procjenjuje se da je od prvog uspona do danas više od petsto planinara izgubilo život na Matterhornu i to ga čini jednim od najsmrtonosnijih vrhova u Alpama.

“Svi znate kako ova planina izgleda iako možda niste svjesni toga. To je onaj šiljasti vrh sa logo-a Toblerona i nekih drugih švajcarskih čokolada. Matterhorn je mnogo više od obične planine, to je simbol Alpa, po mnogima i planine uopšte, san svakog alpiniste, visokogorca i inspiracija mnogih umjetnika. Jednostavno Matterhorn svojom surovom ljepotom predstavlja najkarakterističniji vrh na svijetu, pa nije ni čudo što se mnogi drugi vrhovi sličnog oblika često upoređuju sa njim. Dovoljno je za neki vrh reći „liči na Matterhorn“ i odmah je jasno da se radi o nekom posebnom vrhu.”

Generalni sponzor ovog projekta je Arcelor Mittal, a udruženja čiji smo članovi i koja su nam stalna podrška, kroz koja smo stekli svoja znanja raznim obukama i naravno opremu koju imamo na raspolaganju su SRK “Bosna” Zenica, GSS stanica Zenica i KES “Scorpio” Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno