Kultura

Magazin Saveza Banjalučana u Švedskoj o učešću zeničkog „Preporoda“ i Galerije „Preporod“ u Banjoj Luci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Manifestacija „Vezeni most“ iz godine u godinu obilježava banjalučku kulturnu scenu. Vrijedni organizatori su se portudili da pripreme jedan od najboljih programa u zadnje vrijeme, i uprkos opravdanim teškoćama i pandemiji, sve je proteklo kako je i zamišljeno.

A u toj maloj, a velikoj priči kulturnih događanja pronašli su se i zenički Preporod“ i Galerija „Preporod“ sa svojim programina, koji su 25.7.2021.godine u prepunoj sali u Banskom dvoru svojim programima oduševili Banjalučane. BZK“Preporod“ Zenica je tradicionalno izveo „Veče sevdaha“ uz Narodni orkestar i učešće KUD Bosnia folka iz Zenice. Mladi voditelji i izvrsni izvođači sevdalinki i solisti Emina Sinanović, Senad Alić, Amina Bajramović, Muris Šarić i Edbir Šarić i Bosnia folk s narodnim igrama još jednom su izveli raznolik i bogat program. Poseban ugođaj sa svojim interpretacijama sevdalinki priredile su i poznate interpretatorke sevdalinki iz Banje Luke – Kadira Ćano i Zulfija Tahirović. Učestvovali i ostali domaći interpretatori – Hor „Safikada“ i Borka Tadić.

Isti dan u holu Banskog dvora postavljena je izložba „Stara Bosna“ u organizaciji Galerije „Preporod„ Zenica, koja je predstavila 23 umjetničke slike rađene i nastale na osam likovnih kolonija, autora iz Zenice, Travnika, Konjica, Kalesije, Gradačca i Žepča. Predstavljene slike rađenu su različitim tehnikama – akril na platnu, ulje na platnu, rad na drvetu, a njihovi autori su Asim Goralija, Velid Trkić, Mehamed Begić, Dževad Imamaović, Amina Avdić, Đenan Šahdan, Jasmin Sinkrović, Jasminka Džinić, Dževad Hamzić, rhm Jasmin Fejzić i Amna Sofić.

Na kraju realizovanih programa predsjednici zeničkog Preporoda i Galerije „Preporod“ Zenica predstavili su ukratko rad svojih organizacionih jedinica. Zadovoljstvo svih učesnika i prisutnih je bilo evidentno, ali još veće zadovoljstvo smo osjetili kad je o našim programima izašao prilog u Magazinu saveza Banjalučana u Švedskoj „Šeher Banja Luka“. Tako u dalekoj Švedskoj smo promovisani, s nadom da ćemo i iduće godine donijeti dašak kulture naše Bosne i Hercegovine svim Banjalučanima, pa i onima koji su u dijaspori. Zahvaljujemo se Magazinu saveza Banjalučana u Švedskoj „Šeher Banja Luka“ što je objavio o prilog o našim programima, a posebnu zahvalnost gospodinu Mirsadu Filipoviću, uredniku ovog Magazina.

prof.dr Ajdin Huseinspahić                                                 Amna Sofić, prof.
Predsjednik BZK “Preporod“ Zenica                       predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno