Biznis

Loša birokracija stopira strane ulagače

Loša birokracija stopira strane ulagače da investiraju i zapošljavaju u BiH
Loša birokracija stopira strane ulagače da investiraju i zapošljavaju u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Loša birokracija stopira strane ulagače- Zbog obimnih birokracijskih poslova koje zahtijevaju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini stranih investitori često odluče spakovati kofere i krenuti dalje gdje je jednostavnije i sigurnije ulagati.

Najbolji primjer navedenog je investicija u Olovu od 10 miliona dolara, putem koje bi trebalo biti otvoreno 250 radnih mjesta. Slično je i sa drugim investicijama koje zahtijevaju odobrenja različitih nivoa vlasti.

STRANE INVESTICIJE U PADU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović krajem proše godine jasno je kazao da ne možemo očekivati strane investicije ako nemamo stabilne institucije.

“Onaj ko donosi novac mora znati da je njegov novac siguran. Biti konkurentan je stalna borba. Morate stalno popravljati indikatore da budete bolji od drugih zemalja”, rekao je Šarović.

Za poslovni portal Akta.ba u Agenciji za unapređenje stranih investicija (FIPA), prema trenutno raspoloživim i preliminarnim podacima, kazali su da je priliv stranih investicija u 2015. godini manji u odnosu na 2014. godinu.

Najveći interes potencijalni strani investitori iskazuju za bh. energetski sektor, potom poljoprivredu, turizam, metalni sektor. Drvni sektor je takođe interesantan, kao i IT.

“Kao najistaknutiji problemi evidentirani u prethodnih nekoliko godina sa kojim se strani investitori suočavaju su: sporost sudova kod naplate potraživanja, poreske procedure (rokovi, dokumentacija), neriješena vlasnička pitanja, neuređene zemljišne knjige (osim za određen broj općina), izdavanje saglasnosti (vodne, elektroenergetske, infrastrukturne), korupcija i postojanje sive ekonomije (nelojalna konkurencija), visoke stope doprinosa na plate, komplikovane administrativne procedure, mnoga pitanja vezana za porez na dodatnu vrijednost (PDV), komplikovane carinske procedure (izvozne/uvozne), dugotrajne procedure za izdavanje radnih i boravišnih dozvola pitanje inspekcija”, pojasnili su u FIPA-e, napominjući kako je za 2016. godinu, Agencija sebi postavila odgovoran i ambiciozan plan aktivnosti na uspostavljanju što većeg broja kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, stranim firmama i privrednim udruženjima, stranim ambasadama i privrednim predstavništvima u BiH, DKP mrežom BiH, bh. dijasporom, itd.

BOLJI DANI

“Od početka godine do danas održali smo više od 100 sastanaka sa različitim akterima privrednih dešavanja u inostranstvu i u BiH. Ostvarili smo kontakte i imali sastanke sa Kinezima, Japancima, Nijemcima i Italijanima koji su zainteresovani za energetiku, drvnu industriju i proizvodnju hrane, Austrijancima koji žele investirati u kožarsku industriju, investitorima iz Saudijske Arabije koji su zainteresovani za turizam, drvnu industriju, poljoprivredu, investitorima iz UAE i Katara koji su iskazali interes za turizam, Pakistancima za tekstilnu industriju, Brazilcima, Rusima, Englezima, Šveđanima za poljoprivredu i voćarstvo, Turcima, Grcima i Slovencima zainteresovanim za energetiku, drvnu i prehrambenu industriju”, ističu i FIPA.e.

Smatraju kako je u ovom poslu najvažnije, a u isto vrijeme i najteže doći do pravih kontakata. Stoga koriste svaki kontakt i svaku priliku za širenje informacije o Agenciji, o projektima, o onome što može ponuditi, pri tome nudeći pomoć FIPA-e u realizaciji projekata od početka do okončanja investicije.

Gledajući drugu stranu, odnosno analizu koju je uradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH za strane investicije narednih godina trebali bi doći bolji dani.

Prema ovoj analizi u 2016. godini očekuju se strana ulaganja između 770-870 miliona KM. Osim završetka izgradnje i puštanja u probni rad „TE Stanari“, konačnog početka izgradnje “TE-TO Zenica” moguća su i ulaganja u dionice autoputeva “Doboj Jug-Žepče” i dijela autoputa “Doboj Vukosavlje”. Mogla bi se očekivati i ulaganja u projekte iz oblasti turizma. Već je potpisan protokol (u 2015. godini) o namjeri između opštine Trnovo i “Buroj Property Development” iz UAE za izgradnju turističkog grada “Buroj Ozone” koji bi se sastojao od stambenih jedinica, hotela i trgovačkog centra. Za ovaj projekat je najavljeno i postavljanje kamena temeljca u maju ove godine.

U planu je i projekat “Eco zona Korićani Vlašić” u kome je predviđena izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, aquaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim uredima. U cijeli projekat trenutno je uključeno oko 30 sudionika, od toga 12 velikih evropskih univerziteta, agencija i “Siemens” Zagreb. Ako bi došlo i do početka realizacije projekta “TE Ugljevik 3” ulaganja u nastupajućem periodu bi mogla biti i znatno veća.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno