Nogomet

Lopte za EURO 2024 imat će ugrađen čip, evo kako će pomagati sudijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropsko prvenstvo u fudbalu bit će održano od 14. juna do 14. jula 2024. godine u Njemačkoj.

Obavoljen je žrijeb grupa, a kao što je poznato ukoliko se plasira na EURO, fudbalska A reprezentacija BiH igrat će u grupi E zajedno sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

UEFA želi da turnir bude besprijekoran, a tome svjedoči i podatak da će se u Njemačkoj igrati sa loptom koja je pravo tehnološko čudo. Fussballliebe (ljubav prema fudbalu) je naziv zvanične lopte za mečeve EP-a.

Mikročip ugrađen u lopte pomoći će u odlučivanju jesu li igrači igrali rukom prije gola i jesu li se nalazili u ofsajdu.

Adidas i UEFA prvi put će na evropskim prvenstvima koristiti Connected Ball Technology, što pruža neviđen uvid u svaki element kretanja lopte i doprinosi prcocesu donošenja odluka uz pomoć VAR-a.

Sve bi trebalo funkcionisati tako da će mikročip u lopti raditi u kombinaciji s tehnologijom koja će pratiti udove igrača, a onda stvarati 3D prikaz koji će VAR-u stvoriti sliku i naznačiti točno mjesto kontakta lopte i tijela igrača.

Radi li se o ruci, konačnu odluku donijet će sudija koji će odlučiti je li bilo namjere igranja rukom ili ne. Na sličan način preciznije će se moći odrediti položaj igrača u situacijama kod ofsajda. Lopta će zabilježiti tačan trenutak dodira igračevog tijela kod njenog upućivanja prema naprijed, a onda će lakše biti i odrediti pozicije drugih igrača u polju u dvojbenom trenutku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno