Ljudi

Londonski časopis Concept Hair Magazine objavio kolekciju frizura “The Future is Now” Zeničanke Sabine Karić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Londonski časopis Concept Hair Magazine objavio kolekciju frizura “The Future is Now” Zeničanke Sabine Karić – Da su Zeničani i Zeničanke u mnogo čemu posebni i vrlo uspješni govori i sljedeća vijest: ovih dana je prestižni londonski časopis Concept Hair Magazine objavio cijelu kolekciju frizura “The Future is Now” Sabine Karić, vlasnice zeničkih frizerskih salona Charm, koju je inače predstavila na Vision Hair Show održanom krajem prošle godine u areni “Husejin Smajlović”.

Potvrda je to i Sabininog uspjeha koji traje već godinama i to na svjetskim modnim, frizerskim scenama. Riječ je o osobi koja ima odlike vizionara, koja svoju struku nastoji podići na što viši nivo i tako omogućiti sugrađanima i sugrađankama što kvalitetniju uslugu, ravnu onoj u evropskim prijestolnicama. Reakcije svih koji su prisustvovali reviji Vision Hair Show su imresivne, većina ih je rekla da su imali osjećaj da prisustvuju reviji u New Yorku ili Parizu, a ne u Zenici. Kao dokazani humanista od ranije, svoje aktivnosti i u tom pravcu sprovodi sa svojim kolegama u Sekciji frizera pri Udruzenju poslodavaca Zenica sa Frizerskim Mitinzima humanosti.

Prije par godina je imala fantastičnu samostalnu reviju u foajeu BNP-a, a 2015.g je postala državnom šampionkom i tako se plasirala na Svjetsko takmičenje frizera u Parizu gdje je osvojila 13. mjesto. Na međunarodnim takmičenjima koja su se održala u Sarajevu, Podgorici, Banjoj Luci, Zagrebu je osvajala druga i treća mjesta. Na desetine puta je bila na edukacijama u Milanu, Londonu, Amsterdamu, Bonu za što posjeduje ogroman broj certifkata za frizerstvo i Makeup, što je za rezultiralo tome da se njena kolekcija futurističkih pogleda na kosu i šminku objavi u posljednjem broju Concept Hair Magazina. Ne samo to, desilo se da njene frizure kopiraju poznati stilisti.

Razgovarali smo sa Sabinom Karić, stilisticom i frizerkom koja inače obnaša dužnost predsjednice skupštine Sekcije frizera pri Udruženju poslodavaca Zenica o njenom posljednjem uspjehu. Za Charm je to veliki uspjeh. Presretni smo što su kompletnu kolekciju, sve modele njih osam prezentirali u tom časopisu. Riječ je o futurističkoj kolekciji koja predstavlja spoj ravnih linija iz kojih proizilazi oblik koji smo istakli neon bojama i odgovarajućom rasvjetom postigli pokretljivost kose. Potrebno je mnogo znanja i iskustva da se istakne svaka linija, a svaka ima svoje značenje.

Važno je i imati modele koji će sve to dobro znati “iznijeti”. Ideju za reviju sam imala dugo u glavi, samo nije bilo prilike da je realiziram (smijeh),a za inspiraciju me ne pitajte jer Vam ne bih znala objasniti kako nastaju moje ideje, priča nam Karić I pokazuje fotografije s Instagram profila londonskog frizera koji je u septembru napravio vrlo sličnu kolekciju i nazvao je “Nova kolekcija s Neon bojama”.

Kostimi njenih modela i Neonske boje na sceni i licima njenih modela zaista su se odlično uklopili s “Futurističkim” frizurama predstavljenim prije skoro godinu dana u Zenici. Karić, inače već godinama radi na tome da ukaže na razliku između frizera koji rade komercionalno frizerstvo i frizera-stilista. “U svijetu je frizerstvo na takvom nivou da ne biste vjerovali. To je jedna grana modne industrije u kojoj se stalno dešava nešto novo,u kojoj su etablirana imena koja konstantno rade na razvoju struke i na stvaranju umjetničkih kreacija “,priča nam Karić.

Frizeri vizionari jako puno ulažu u svoje znanje zato i imaju veće poglede na frizerstvo kao umjetnost koje je već odavno izašlo iz svijeta zanatstva. To se moglo i vidjeti na “Vision Hair Show”, gdje je učestvovalo i predstavilo se devet zeničkih salona.

Frizeri u svijetu su jako poštovani ne samo od struke nego općenito, jer mi smo ti koji otvaraju vidike i podižu samopouzdanje našim klijentima, posebno u ovoj eri maksimalnog prezentiranja, u eri umreženosti gdje jednu fotografiju s ličnog profila u nekoliko minuta može vidjeti na stotine ili na hiljade drugih korisnika.

Potvrda tome su i muške frizure,koje doživljavaju poseban razvoj u sferi modelinga. To nam jednostavno nameću trendovi i brz razvoj modne industrije. Od frizera stilista kreće promjena image-a koji doprinose većem samopouzdanju svake osobe. Isto tako ,kao što je London centar stilova i trendova,ne znači da ima svaku svoju stanovnicu s odličnom frizurom.

Naše,žene s Balkana su tradicionalno sklonije uljepšavanju, nego u nekim velikim gradovima Zapadne Evrope ,gdje se žene često vode praktičnošću, dok je kod nas odavno moto “Sve za ljepotu” . Mi smo zato pokretači tih novih stilova, od nove dobre frizure žena počinje da mijenja svoj kompletan stil. Kroz reviju u Areni smo pokazali da naša struka vrijedi puno više od zanatstva. U poznatim Svjetskim Evropskim salonima imate frizera-majstora, frizera-stilistu i broj minuta na frizerskoj stolici cijena usluga se u mnogome razlikuju.

Stilisti pokazuju smisao za estetiku i trend, njihove frizure su ponekad nenosive u javnom prostoru, ali su oni stvaraoci novih trendova što smo upravo mi iz Charma pokazali na zeničkoj reviji. Pitamo je o njenoj daljnjoj karijeri u duhu objavljivanja njene kolekcije “The Future is Now” i najpoznatijem londonskom časopisu za frizerstvo. “Prva mi je reakcija bila burna, bukvalno sam vrisnula od sreće, a onda sam se sjetila svog prvog odlaska u London 2007.g i kako sam bila izgubljena kada sam se kao gledateljka pojavila na Alternative Hair Show.

Tada sam mislila “Pa Bože dragi ja nikada neću dostići ovaj nivo,a evo sada sam tamo,moje frizure su prezentirane među kolekcijama frizera iz Evrope i svijeta,i neonska svjetlost kao dio makeup-a je prvi put prikazana.

Nastojat ću u skorijoj budućnosti prenositi iskustva koje sam stekla, a fotografije moje futurističke u Concept Hair Magazine su mi izazov i motiv da stvaram dalje”, zaključuje Sabina Karić stilista o čijoj će se novoj reviji i novoj kolekciji zasigurno ponovo pričati,kako u našem gradu i državi, tako i mnogo šire.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno