Biznis

Lokalne vlasti važan partner poslovne zajednice

Lokalne vlasti važan partner poslovne zajednice
Lokalne vlasti važan partner poslovne zajednice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lokalne vlasti su izuzetno važan partner poslovne zajednice. Kad se investitor odluči za ulaganje u neku zemlju, on potom bira mikrolokalitet za realizaciju svoje investicije i poslovne ideje, a taj je dio onda usko vezan za lokalne vlasti i kvalitet njihove usluge koju mogu ponuditi kako investitorima tako i svojim građanima. Ako lokalna zajednica nije spremna odgovoriti zahtjevima i potrebama investitora, vrlo često može odbiti investitora od ideje.

Rekao je to u intervjuu za “Novo vrijeme” Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa “Kakanj” i generalni direktor “HeidelbergCement” grupacije u BiH i Hrvatskoj, pojašnjavajući kako vidi ulogu lokalnih vlasti u procesima privlačenja investicija.

“U suprotnom, ukoliko je lokalna zajednica prijateljski nastrojena prema investitorima, utoliko se investitor osjeća zaštićenim i sigurnim i započinje s investicijom. Primjer uspješnih investicija koje su promovirale i uspjeh lokalne zajednice su Kakanj, Goražde, Teslić, Tešanj, Jelah, Žepče, Gračanica, a ohrabruje činjenica da je takvih primjera sve više, što ukazuje na to da se mijenja percepcija ulagača, ali i odnos lokalnih vlasti spram realizacije poslovnih ideja”, kazao je Muidža.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina kompleksna sredina, kako za život tako i za poslovanje, a možda više za poslovanje, “s obzirom na to da se investitori prvo moraju suočiti sa svim administrativnim barijerama, nepredvidivim zakonima, nestabilnim političkim i pravnim okvirom i svim ostalim nelogičnostima koje nas okružuju”.

Na pitanje koji su glavni razvojni izazovi zdravih i jakih privrednih subjekata u BiH, te gdje domaći privrednici najčešće prave greške kad grade strategiju razvoja, Muidža je kazao da zdravi i jaki privredni subjekti dijele sudbinu svih ostalih, a da bi svi bili jači kad bi eliminirali političku nestabilnost, pravnu nestabilnost, kad bi imali predvidive poreze, kad bi ti porezi bili u funkciji rasta privrede, a ne budžeta,kad bi se ti budžeti efikasno koristili, kad bi se administracija usmjerila da radi na mnogo efikasniji način, a to bi moglo kad bi bila vrednovana po učinku kao što se to radi u realnom sektoru.

“Izazov je također kako predvidjeti vremenski okvir i budžet kod ovako dugih rokova i kompliciranih procedura za dobijanje raznih dozvola, izazov je kako biti konkurentan kod toliko parafiskalnih nameta i opterećenja rada, odnosno primanja. U takvim ne baš previše stabilnim okolnostima, kompanije ponekad svoju strategiju temelje na toatkoročnim mjerama, posežuđi za ad hoc rješenjima, kratkoročni neuspjeh ili djelimični uspjeh razlog je česte promjene strategije ili neulaganja, a empirija dokazuje da svaka uspješna kompanija svoju strategiju i poslovni razvoj ipak temelji na dugoročnom pristupu u strategiji i planiranju, na obuci svojih kadrova, jer su to najbolji resursi razvoja”, rekao je Muidža, između ostalog, u intervjuu za “Novo vrijeme”.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno