Politika

Logoraši iz Žepča poručili da savjetnicima kao što je Jukić nema mjesta u vladama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na imenovanje savjetnika ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona reagovao je danas i Refik Lendo, potpredsjednik FBiH, ali i logoraši, dok konkretnih koraka stranaka koje su poručile da će tražiti smjenu spornog savjetnika još uvijek nema.

Lendo je u poruci na svom Facebook profilu kazao da je posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u FBiH.

Portal Klix.ba nedavno je pisao o imenovanju Jukića, nakon toga reagovala su kantonalna udruženja logoraša, ali i pojedini logoraši iz Žepča koji također dobivali rješenja s potpisom Marijana Jukića ratnih godina.

Lendo je upravo pozvao nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da poštuju žrtve iz proteklog rata.

“Pozivam nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da se ponašaju odgovorno, te da poštuju Ustav, zakone i ostale važeće propise, a naročito osjećanja žrtava iz proteklog rata”, zaključio je Lendo u današnjem obraćanju javnosti.

Ranije je kantonalni DF, ali i SDP u izjavi za BHRT, naglasio da će tražiti smjenu savjetnika ako je došlo do njegovog imenovanja, a Marić je potvrdio da jeste i to početkom maja, jer smatraju da takve osobe ne mogu obavljati takve poslove.

Ipak, prošlo je mjesec dana, Jukić je još uvijek na funkciji, a ministar Marić je u izjavi za BHRT kazao da ne postoje zakonske prepreke da bude na tom radnom mjestu.

Rašid Malićbegović, logoraš iz Žepča, je u izjavi za medije kazao da se njegova saznanja o Marijanu Jukiću ne mogu svrstati u kvalitet ljudski da bi mu se povjerila jedna takva funkcija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno