Info

Ljeto u Crnoj Gori: kazne za neprijavljivanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljeto u Crnoj Gori: kazne za neprijavljivanje – Ako ljetujete u Crnoj Gori: Pročitajte Zakon o strancima, kazne od 60 do 600 eura za neprijavljivanje – Već smo pisali o problemima koje su imali pojedinci prilikom napuštanja Crne Gore, a nisu bili prijavljeni u policiji u mjestu gdje su odsjedali.

Razlog tome je i što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore zbog sigurnosti pojačalo kontrolu boravka stranaca na svojoj teritoriji.

Iako je turistička sezona u jeku, Crnoj Gori neko pravi medvjeđu uslugu ovakvim potezima.

Zar ne bi bilo logično da crnogorska Granična policija svojim kolegama u MUP-u daje podatke o ulasku stranaca?

Taj zakon kaže ukoliko stranac boravi u hotelu, motelu, privatnom apartmanu, onaj ko mu je dao  smještaj ima obavezu da Upravi policije MUP-a prijavi i odjavi njegov boravak u roku od 12 sati od momenta registracije kod davaoca smještaja.

U drugim slučajevima boravka stranac je dužan da podnese prijavu boravka i u slučaju kad u drugom mjestu u Crnoj Gori namjerava da boravi duže od 24 sata.

I ne samo to, stranac je dužan da podnese i odjavu boravka policiji u roku od 24 sata prije odlaska iz Crne Gore. Odjava nije potrebna ukoliko stranac napusti mjesto u vrijeme navedeno u prijavi.

Da sve funkcionira uvezano između turističkih biroa, policije i vlasnika objekata u kojem gosti borave,  Granična policija bi na elektronskim sistemima odmah vidjela da li ste prijavljeni u mjestu gdje ste gost. Nažalost, još nije tako.

Kazna za pravno lice, dakle firma koja poziva poslovne ljude,  koje je dužno da prijavi i odjavi boravak stranca iznosi od 500 do 3.000 eura.
Vlasnik privatnog apartmana kaznit će se od 300 eura do 1.500 eura ako nije prijavio goste. Novčanom kaznom od 60 eura do 600 eura kaznit će se za prekršaj stranac, ako nije ispunio zakonske obaveze u vezi sa prijavom i odjavom boravka.

Nije jasno po čemu se ravna službenik Granične policije Crne Gore kad određuje kaznu čovjeku u tolikom rasponu. Uglavnom prosječna kazna je 300 eura i već su je prilikom izlaza iz Crne Gore neki turisti morali plaćati.

6ykaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno